Peníze pro školy? Záležet má nově na počtu žáků

Praha – Ministerstvo školství chystá převrat ve financování škol. Chce totiž postavit na stejnou úroveň školy státní i ty soukromé, bude ale záležet na tom, zda mají ve třídě takzvaně „optimální“ počet žáků. Pro menší školy může být taková změna likvidační. Nová koncepce by měla platit od roku 2013. Nyní ji chce ministerstvo školství představit ekonomickým ministrům.

Zrušení nejednotných příspěvků na žáka a už žádné rozdíly mezi podporou škol soukromých a státních – tak by mělo nově vypadat české školství. „Je to naprosto spravedlivý systém. Postavení všech typů škol bude naprosto rovnocenné,“ řekl Ladislav Němec, náměstek ministra školství. V soukromých základních a středních školách je nyní asi 90 tisíc žáků, což jsou zhruba čtyři procenta všech studentů. 

Školy nesmějí mít málo ani přespříliš žáků

Všechny školy budou ovšem budou muset mimo jiné dokázat, že je o ně zájem a mají ve třídě dostatečný, ne ale příliš vysoký počet žáků. To by mohlo fungování některých škol ohrozit. „Tato změna financování přinese větší podporu těch nejlepších a lepších škol a teoreticky může přinést i optimalizační prvky, možná i penze do státního rozpočtu. Horší školy a nejhorší školy nebudou mít šanci,“ podotkl ministr školství Josef Dobeš.

Michal Musil, ředitel Gymnázia Jana Palacha:

„Nám se nelíbí přepočítávání peněz na optimální naplněnost tříd, která by měla být vyšší, než je běžný počet žáků v soukromých školách, čímž by nám zmizela jedna z našich hlavních výhod, které máme.“

Ministerstvo chce nadále podporovat například malotřídky a technické obory. Soukromé školy, které by na návrhu teoreticky mohly vydělat, ale v podpoře nejsou jednotné. „Myšlenka odpovídá našim představám. Vždy jsme byli pro to, aby soukromé a státní školy měly jednotný pohled na jejich financování, a to je dotace na jednoho žáka. Samozřejmě, když k tomu bude kvalitativní ukazatel v podobě počtu na žáka, případně další kvalitativní ukazatele, tak se tomu nebráníme,“ konstatoval Zdeněk Juračka, předseda představenstva COOP.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)