Pražský městský soud zahájil inslovenční řízení s CK Vivamonde

Praha - Městský soud v Praze dnes zahájil insolvenční řízení s CK Vivamonde, která na konci srpna kvůli finančním problémům oznámila svůj krach a návrat jejích klientů z dovolené v Turecku poté musela zajistit pojišťovna. Insolvenční návrh podal právní zástupce CK Vivamonde. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku.

CK Vivamonde v insolvenčním návrhu uvedla, že se letos dostala do ekonomických problémů poté, co se jí nepodařilo vytížit objednané charterové lety. Firma prý kvůli tomu nezískala dostatek peněz na úhradu objednaných charterových letů a neuhradila platby leteckým společnostem. Ty poté na konci srpna přestaly zabezpečovat dopravu klientů CK Vivamonde do Turecka. „Dlužník proto musel zastavit platby a 26. srpna vyhlásit úpadek,“ stojí v insolvenčním návrhu. 

Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos oznámila krach nebo přerušila svou činnost. Do finančních problémů se dostaly cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam holidays a Via Vera. V Česku působí zhruba 1420 cestovních kanceláří. Proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o sto.