Americká Béžová kniha dobré zprávy nepřinesla, hospodaření USA se nelepší

Washington – Americké hospodářství si nijak zásadně nepolepšuje. V některých částech Spojených států dokonce tempo růstu ekonomiky polevilo. Výdaje spotřebitelů se ve většině regionů zvýšily, většinou ale jen díky nákupu automobilů. Výsledky ukázala Béžová kniha, kterou zveřejňuje americká centrální banka (Fed) a která mapuje vývoj ekonomiky za posledních zhruba šest týdnů.

Zanedbatelný růst hlásilo jen pět distriktů. Zbývajících sedm ekonomický růst popsalo jako velmi utlumený nebo pomalejší. V předchozí zprávě, která mapovala šestitýdenní vývoj ekonomiky do začátku července, o zpomalení růstu referovalo osm distriktů.

Béžová kniha:

„Ekonomická aktivita se nadále zvyšovala jen velmi pozvolna, některé distrikty zaznamenaly neurčitou nebo slabší aktivitu.“

Na odbyt šly více pouze automobily. Podmínky v průmyslu byly prakticky po celých Spojených státech neurčité, ve většině distriktů se podle Fedu zhoršily. V celkově špatném stavu zůstává realitní sektor. Polevil tak tlak na růst cen. V některých distriktech se však spotřebitelské ceny zvýšily i tak. Trh práce byl obecně stabilní, v některých oblastech se jeho stav trochu zlepšil.

Další vzpruhu ekonomice přinese 20. a 21. září

O měnové politice bude měnový výbor Fedu jednat 20. a 21. září. Šéf Fedu Ben Bernanke na konci srpna avizoval, že nadcházející schůzka výboru bude velmi významná, a původně jednodenní zasedání prodloužil na dvoudenní. Bernanke řekl, že se na zasedání bude uvažovat také o dalších možnostech podpory ekonomiky.

Americká ekonomika letos prudce zpomalila růst a za celé první pololetí se její hrubý domácí produkt zvýšil jen o 0,7 procenta. Mezinárodní měnový fond v připravované pololetní prognóze podle zdrojů z médií snížil odhad růstu americké ekonomiky na letošní rok na 1,6 procenta, před pouhými dvěma měsíci přitom růst odhadoval na 2,5 procenta.