Míra nezaměstnanosti překvapila, v srpnu zůstala beze změny

Praha - Míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na červencových 8,2 procenta. Výsledek analytiky překvapil, v souvislosti s hlásícím se hospodářským zpomalením očekávali mírný nárůst nezaměstnanosti. Bez práce v srpnu zůstávalo přes 481 tisíc lidí, o více než 4 tisíce méně než v předchozím měsíci. Zvýšil se také počet volných pracovních míst.

Situace ze zahraničí se do České republiky zatím příliš nepřelévá. Na trhu práce stále můžeme sledovat dozvuky jarního oživení. Úřad práce hlásí pokles počtu nově zaevidovaných uchazečů o zaměstnání. V srpnu jich na pobočky úřadu přišlo necelých 52 tisíc, tedy o více než 3,5 tisíce méně než minulý měsíc. Výrazně více lidí než v červenci evidenci úřadu také opustilo.

„Je to dáno tím, že trh práce má obvykle zpoždění za vývojem ekonomiky v řádu jednotek měsíců, nejčastěji tak šest,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Srpen příjemně překvapil, důvod k jásotu však nepřinesl

Přestože srpnový vývoj nezaměstnanosti analytiky příjemně překvapil, důvod k jásotu to podle nich není. I když volných pracovních míst přibylo téměř o pět procent a jejich počet roste již od počátku roku, stále to podle analytiků není dost. „Mezi červencem a srpnem se v 'předkrizových' letech míra nezaměstnanosti zpravidla nezměnila, avšak počet volných pracovních míst byl až pětinásobný oproti dnešním,“ upozornil analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Rozhovor s Karlem Machotkou a Ondřejem Myslivečkem (zdroj: ČT24)

V dalších měsích je už potřeba počítat se zvýšením nezaměstnanosti. „My očekáváme v září stagnaci nebo mírný nárůst maximálně o 0,1 procentního bodu,“ uvedl náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka.

Kromě Prahy a Boleslavi hlásí nejméně nezaměstnaných také Prachatice

Pokles nezaměstnanosti v srpnu zaznamenalo 60 okresů. Nejvýraznější hlásí Jeseník, kde nezaměstnaných ubylo o 5,4 procenta. Míru nezaměstnanosti stejnou nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 45 okresů, nejvyšší byla v okresech Most, 15,9 procenta, a Bruntál, 14,1 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti naopak měli v okrese Praha-východ, a to 3,4 procenta. Do pěti procent se pohybuje nezaměstnanost ještěv okresech Praha, Praha-Západ, Mladá Boleslav a nově Prachatice.