Tuzemští hráči videoher pomalu stárnou

Praha – V herním světě tráví svůj volný čas téměř třicet procent dospělých lidí a skoro čtvrtina z nich je starších 44 let. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio zpracovaného pro československou Asociaci herního průmyslu (AHP). Za rostoucím počtem hráčů mimo jiné stojí stále více herních zařízení mezi lidmi.

Výsledky průzkumu zástupce AHP poměrně překvapily. „Čekali jsme, že starších lidí hraje trošku méně, ale na druhou stranu z hlediska toho, jaké je složení hráčů v Evropě, tak to zhruba odpovídá,“ uvedl viceprezident asociace Martin Bach. Průměrnému hráči na starém kontinentu je sice kolem třiceti let, ale starší věkové skupiny jsou podle něj přesto celkem výrazně zastoupeny.

Mikoláš Tuček z herního serveru Frag.cz nový tuzemský trend vysvětlil tím, že i u nás dorůstá generace hráčů, kteří se svou zálibou začínali v 90. letech. „My jsme hráli tenkrát, dneska už na to samozřejmě nemáme tolik času,“ dodal.

Věkové rozdělení českých hráčů
Zdroj: ČT24

Česko se tak přibližuje kolébce videoher USA, kde je průměrnému hráči 37 let. Většina hráčů jsou sice muži, přibývá ale i uživatelů opačného pohlaví. Těch je více než třetina. Vývojáři si toho všimli a hráčkám podřizují část své tvorby v podobě takzvaných casual her. Podle Tučka se sice ženám nechce utrácet příliš vysoké částky za počítačové hry, v trávení času hraním her například na Facebooku si jsou ale s muži rovni.

Hodnota celého herního trhu v Česku se odhaduje na 2,2 miliardy korun. Hráči je ročně utratí za konzole, konzolové a počítačové hry. Podobně jako u filmů i herní distributoři musí bojovat s pirátstvím, kvůli kterému přicházejí o velkou část zisků. Čtyři z deseti hráčů podle průzkumu získají hry z nelegálních kopií nebo volí programy, které jsou na internetu zdarma.