Fed udělá vše pro to, aby ekonomika USA ožila

Washington – Americká centrální banka (Fed) obyvatelům země slíbila, že se zasadí o podporu slabé ekonomiky. Bude prý usilovat i o snížení vysoké nezaměstnanosti. Žádné podrobnosti k uvažovaným opatřením v měnové politice však šéf Fedu Ben Bernanke neprozradil.

Fed se tak snaží uklidnit ty, kteří mají obavy, že kroky centrální banky povedou k růstu inflace. Podle Bernankeho je ale letošní růst cen pouze přechodný. Guvernér tak zhruba zopakoval to, co řekl před dvěma týdny na konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu. Zdůraznil, že Fed má k dispozici dostatečný arzenál nástrojů k další měnové stimulaci a je připraven jej použít.

Ben Bernanke:

„Federální rezervy udělají všechno, co budou moci, aby v rámci cenové stability pomohly obnovit vysoké tempo růstu a posílily zaměstnanost.“

Ekonomiku Spojených států nyní podkopávají neobvykle slabé domácí výdaje a pokračující napětí na finančních trzích kvůli evropské dluhové krizi. Bernanke varoval před přílišným utahováním vládních opasků v bezprostřední budoucnosti, které by ekonomiku dál oslabilo. „Výrazná fiskální konsolidace by v nejbližším období mohla posílit protivětry, s nimiž se potýká ekonomický růst a tvorba pracovních míst,“ řekl Bernanke.

O dalších krocích na podporu ekonomiky bude měnový výbor Fedu jednat 20. a 21. září. Výsledkem by mohla být již třetí vlna nákupů státních dluhopisů, které by dál snížily dlouhodobé úrokové sazby a posílily akciové trhy.

Vydáno pod