Na zkrachovalou Solyndru si posvítilo FBI, Obama bude mít problémy

Fremotn (USA) – Na zkrachovalou solární firmu Solyndra si dnes posvítili agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Prohledali ústředí kalifornské firmy. Firmu vyšetřuje i výbor Sněmovny reprezentantů s ohledem na to, že dostala od vlády úvěr přes půl miliardy dolarů a tento týden vyhlásila bankrot. Případ se může stát velkým problémem pro prezidenta Baracka Obamu, který loni firmu osobně navštívil a prohlásil ji za modelový příklad vládní strategie podpory „zelené energie“.

Solyndra byla vůbec první firmou, které Obamova vládla poskytla úvěrové záruky v rámci stimulačního balíku z roku 2009. Obama pak v květnu 2010 ve Fremontu prohlásil, že továrna Solyndry je „svědectvím o americkém důvtipu a dynamice“. Minulý týden ale firma oznámila, že propouští všech svých 1 100 zaměstnanců a tento týden se uchýlila pod soudní ochranu v rámci zákona o bankrotech.     

Na Obamu ale mohou čekat větší problémy než pouhá ostuda. List Los Angeles Times připomněl, že Obama vychvaloval Solyndru několik týdnů poté, co výrazné pochybnosti o její budoucí solventnosti vyjádřila auditorská společnost PriceWaterhouseCoopers. Především se ale ví, že významným investorem v Solyndře je George Kaiser, který sbíral peníze pro Obamovu prezidentskou kampaň.

Republikáni sledují případ vládní pomoci Solyndře již několik měsíců a vyšetřovat jej začal výbor Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod. Ten si od vlády vyžádal dokumenty o poskytnutí záruky na úvěr 535 milionů dolarů (9,4 miliardy korun), který si firma poté vzala od ministerstva financí.