Koruna oslabuje, zlevňování benzinu končí

Praha – Motoristé v České republice v uplynulém týdnu jezdili opět levněji než v týdnu předchozím. Pohonné hmoty s výjimkou plynu LPG totiž u tuzemských stanic pokračovaly v mírném poklesu. Cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 v průměru klesla na 34,16 koruny za litr. Motorovou naftu bylo možné koupit za 33,71 koruny za litr. Nepatrně zlevnil i benzin Special 91, a to na 33,57 koruny. Za plyn LPG si naopak řidiči připlatili, litr stál 16,93 koruny. Statistiky přinesl Český statistický úřad.

Zlevňování benzinu však nebude trvat donekonečna, tvrdí analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Pokles cen podle něj totiž končí. V minulém týdnu propad souvisel zejména se silnějším kurzem koruny vůči dolaru. V současnosti ale koruna oslabuje. Rostou také ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

Petr Čermák:

„Dočkáme se výrazného zdražení. Ceny u našich čerpacích stanic by měly růst v řádu několika desetihaléřů.“

Komentář Petra Čermáka (zdroj: ČT24)

Za hranicemi čeští řidiči mohou většinou natankovat levnější pohonné hmoty než u nás. V případě nafty se podle Čermáka v rámci ceny Česko umístilo na šesté příčce z celkem 27 zemí Evropy. U benzinu tak vážná situace není. Na žebříčku cen se nachází čeští prodejci pohonných hmot zhruba uprostřed.

Stát tak nicméně přichází o nemalé ceny. „Nejlepším řešením by podle mého bylo snížit daně, a to buď spotřební daň, nebo daň z přidané hodnoty. Případně u nafty by také mohl částečně pomoci pokles distribučních marží,“ dodává Čermák.

Vydáno pod