Kojenecká lahev s kuchtíkem může ohrozit zdraví dětí

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním kojenecké lahve z průhledného plastu s motivem kuchtíka, zvířátek a ptáčků. Vyrobena byla na Tchaj-wanu a do Česka ji dováží společnost Farlin, jejíž jméno je červeným písmem rovněž uvedeno na těle lahve. Při její výrobě byl použit bisfenol A (BPA), který může způsobovat biochemické změny v mozku, ovlivnit imunitu a zvýšit náchylnost k nádorům prsu.

Hlavní hygienik Michael Vít připomněl, že podle nařízení Evropské unie se od letošního května bisfenol A nesmí používat při výrobě polykarbonátových kojeneckých lahví a od června se takové výrobky nesmějí do unie ani dovážet ani se v ní prodávat.

Zmíněná láhev značky Farlin má objem 250 mililitrů a kresby na ní jsou provedeny červenou, oranžovou a bílou barvou. Červená je i odměrka na lahvi. Výrobek se prodává v papírové krabičce s průhledným okénkem a výraznými nápisy BPS free a Testováno v Institutu pro testování a certifikaci, a.s., Zlín, Česká republika. Uveden je na ní mimo jiné název NF-701 Kojenecká láhev s víčkem un-rolling 250 ml, návod k čištění a jméno a adresa výhradního dodavatele, tedy společnosti Farlin z Jablonce nad Nisou.