Smlouvat o ceně se při nákupu bytu vyplácí

Praha – Smlouvání se při nákupu realit stává čím dál tím více oblíbenější a také účinnější. Za původně inzerované ceny se teď prodá třeba jen zlomek nových bytů. Lidé se naučili říct si o slevu a u milionových částek tak mohou ušetřit dokonce statisíce. Přesvědčila se o tom i naše reportérka.

Například byt 2+kk v novostavbě v pražských Modřanech se na stránkách realitní společnosti nabízí za 3 862 000 korun. Po prohlídce na místě už byl o půl milionu levnější. Přes centrálu společnosti se nakonec cenu podařilo srazit dokonce na tři miliony dvě stě tisíc. Celkově vyšel byt o 17 procent levněji než před pár dny.

Podobně se podařilo srazit třeba i cenu bytu 2+kk s terasou v Praze 8. V nabídce byl za téměř 5 milionů 190 tisíc korun a nakonec se podařilo snížit cenu o 310 tisíc korun.

Interiér bytu
Zdroj: ČT24

Smlouvání o ceně bytů je teď jednodušší než kdy předtím. Nabídka převyšuje poptávku a statisícové slevy získají lidé bez většího snažení. „V průměru se pohybujeme oproti té původně dohodnuté ceně před smlouváním na poklesu o 6 až 12 procent,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Dumrealit.cz Petr Vlásek.

V západních zemích je dohadování o cenách na realitním trhu praxí už dlouhá léta. Češi se to teprve učí. Mnoho z nich ale už ví, že byty jsou předražené a dají se koupit za mnohem méně.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Smlouvání bylo už dříve běžné při nákupu staršího bytu, v poslední době ale na podobnou taktiku přistupují i prodejci novostaveb, které zůstávají i měsíce po kolaudaci téměř prázdné. Podle Vláska se kupující dostávají do situace, kdy mají možnost si vybrat a srovnávat cenu.

Procenta, která lze usmlouvat, se odvíjejí od konkrétní lokality. V Praze je teď například asi dva a půl tisíce volných bytů, a tak se rozdíl mezi původní cenou a tou skutečně zaplacenou neustále zvyšuje.