ČNB si posvítí na pochybné makléře

Praha – Česká národní banka (ČNB) přitvrzuje při kontrolách nekalých praktik makléřů. Podle dnešního deníku Mladá fronta Dnes (MfD) na svých šesti krajských pobočkách zřídila týmy inspektorů, kteří se zaměří na investiční zprostředkovatele. Banka tak chce ochránit lidi, kteří se rozhodli zkusit štěstí na kapitálovém trhu, tedy hlavně přes investice do akcií.

Každá pobočka nově disponuje dostatkem inspektorů pro sestavení samostatného kontrolního týmu. Očekávám, že to bude mít dlouhodobě velký efekt,„ řekl deníku šéf sekce dohledu nad kapitálovým trhem ČNB David Rozumek. V centrále se podle něj nyní soustředí na vršky struktur kapitálového trhu a pobočky mají možnost jít “zespoda".

Marek Petruš, mluvčí ČNB

„Na řadu z nich nám do ČNB v posledních letech a měsících chodily a chodí stížnosti, proto jsme chtěli udělat podstatnější krok kupředu, abychom se soustředili nejen na velké zprostředkovatele se širokou sítí, ale i na regiony, kde působí individuální investiční zprostředkovatelé.“

ČNB se zaměří na „naháněče“ 

Banka se chce zaměřit hlavně na investiční zprostředkovatele, tedy firmy, u nichž vzniká hodně pochybení, ale přitom nejsou tak regulované jako obchodníci s cennými papíry. V podstatě je může kdokoli rychle otevřít i zavřít a v minulosti se několikrát ukázalo, že sloužily hlavně jako „naháněči“ nových klientů obchodníkům. Následně obraly klienty o peníze na poplatcích za obchodování.

ČNB ke kontrole výrazně napomůže i fakt, že má nově i přístup k datům, podle kterých zjistí, jestli nedochází k takzvanému nadměrnému obchodování. „Jednou z praktik je nucení k velkému množství obchodů, které mají jediný cíl - vytáhnout z klientů co nejvíce poplatků. Někteří makléři však využívají i agresivní obchodní techniky a snaží se klienta donutit k obchodu co nejrychleji bez rozmyslu,“ přiblížil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník.

„Pokud by kontroly měly být zaměřeny na podezřelejší skupiny, které se snaží vydělat spíš na neznalosti klientů, tak tento krok k regulaci je určitě správný. Je zde nově řada působících společností, které můžou mít z takových kontrol obavy,“ míní makléř Fio banky David Brzek.

Makléř
Zdroj: ČTK/AP Photo/Aaron Favila

Loni dala ČNB maximální pokutu 20 milionů korun společnosti Capital Partners, která podle lidí z branže kolem sebe soustředila největší množství pochybných zprostředkovatelů. Ti klienty nutili do obchodování, aby od nich mohli maximálně vybírat poplatky.

Vydáno pod