Dávky životního a existenčního minima vzrostou

Praha - Vláda uvažuje o tom, že od ledna dávky životního a existenčního minima vzrostou o 11,3 procenta. Existenční minimum by se tak mělo zvýšit o 228 korun, životní pak o 353 korun. Peníze navíc by měly nejchudším občanům vynahradit zvýšení DPH na potraviny nebo léky.

Podle propočtů Institutu CERGE zaplatí chudí lidé na vyšší DPH za potraviny nebo léky měsíčně o 181 korun víc. Plánované zvýšení životního minima o 353 korun a existenčního minima o 228 korun by tak mělo nejchudším lidem zvýšení DPH vynahradit. Vláda už v rozpočtu na příští rok na zvýšení obou dávek vyčlenila přes miliardu korun.

Rozhodnutí je na vládě

„Budu předkládat vládě návrh na zvýšení životního minima. Ministerstvo financí při sestavování rozpočtu odhaduje trajektorii úrovní, které nastavuje vláda, nicméně rozhodnutí je na vládě,“ uvedl Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí.

Jak stát vynahradí chudým zvýšení DPH
Zdroj: ČT24

Plán zvýšit životní a existenční minimum podporuje i levicová opozice. Podle ČSSD vládě nic jiného nezbývá. „Není možné si představit, že nízkopříjmové rodiny jsou schopny kompenzovat zdražení veřejných služeb a zvýšení DPH nějakým jiným způsobem,“ říká předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Božena Pousková z Mladé Boleslavi je více než pět let bez práce. Stát jí platí životní minimum 3126 korun a na dvě děti bere další 4,5 tisíce. Aby uživila sebe i děti, má po odečtení nákladů na bydlení měsíčně tři tisícovky. Což stačí pouze na jídlo a oblečení. „Na výlety nám nezbývá. Akorát z toho koupím brambory, nějaké maso, těstoviny, cukr, základní potraviny,“ říká.

Nečasův kabinet se chystá zvýšit dávky nejchudším po pěti letech. Díky tomu vzroste i počet lidí, kteří dosáhnou na přídavky nebo na porodné. Výplata obou dávek se totiž odvíjí právě od životního minima. Kromě nejchudších lidí vláda vynahradí zvýšení DPH i rodinám s dětmi nebo důchodcům. Penzisté si od ledna v průměru polepší o 260 korun měsíčně.

Reportáž Richarda Samka a Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod