Tři nejdražší města v Asii: Singapur, Tokio, Hongkong

Hongkong - Tři nejdražší města v Asii jsou Singapur, japonské Tokio a čínský Hongkong. Platí to alespoň z hlediska životních nákladů. V Hongkongu jsou ceny jídla a bydlení dokonce dražší než v hlavním městě Čínské lidové republiky Pekingu. Cenovou dostupnost si udržuje například indická Bombaj.

Hongkong je jedno z nejvýznamnějších ekonomických a obchodních center. Život tu ale nepatří ale k nejlevnějším a velmi drahé zde může být i dovolená. Ceny jídla totiž nezahrnují nápoje a celková částka tak bývá vyšší než v Pekingu nebo v Bombaji. „Ale ne o tolik jako v Singapuru a Tokiu, kde může být stolování ještě o 50 procent dražší než v Hongkongu,“ upozorňuje Cathy Yang, reportérka agentury Reuters.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Nedávné průzkumy UBS ukazují, že Tokio vrátil mezi nejdražší města Asie především silný jen. „Co letos jasně udává pořadí, jsou směnné kurzy,“ říká Alexander Kobler, ředitel UBS. V Singapuru by mohla být situace horší, kdyby lidé platili měnou, která je vázána na americký dolar. Takovou je například hongkongský dolar.

„Turistické pronájmy se už zvedly o dvacet až třicet procent. To nás nutí poohlížet se po nových lokalitách, abychom mohli udržet současnou cenovou hladinu,“ vypráví ředitel Aquy David Yeo.

Levně a spokojeně

Ve městě, jakým je Hongkong, vyhledávaném mnoha zahraničními investory, ceny nemovitostí výrazně rostou a tlačí tak nahoru životní náklady. „Letos už nájmy podražily o 15 procent a ceny stále rostou,“ informuje ředitel UBS Kobler. Místem, kde se dá v Asii žít naopak levně a spokojeně, je podle UBS indická Bombaj. Tam vidí odborníci ještě velký potenciál pro růst cenové hladiny.