Itálii čekají úsporná opatření

Milán/Brusel - Výnos pětiletých italských dluhopisů stoupl při dnešní aukci na nový rekord. Itálie tak musí za své půjčky platit mnohem více, což posiluje obavy o zdraví třetí největší ekonomiky eurozóny. Aukce jen potvrdila obavy z dalšího prohlubování dluhové krize v eurozóně, která by mohla odstartovat bankovní krizi. Euro v reakci na výsledky prodeje vůči dolaru oslabilo.

Italské ministerstvo financí dnes prodalo dluhopisy za celkem 6,485 miliardy eur (159 miliard Kč), z toho 3,865 miliardy eur tvořily dluhopisy se splatností pěti let. Výnos pětileté emise se zvýšil na 5,6 procenta, což je nejvyšší úroveň od zavedení eura před deseti lety. Při předchozí aukci v červenci to bylo 4,93 procenta. Investoři tak po italské vládě chtějí za půjčené peníze vyšší úroky.

Aukce posílila obavy z dalšího prohlubování dluhové krize v eurozóně, která by mohla odstartovat bankovní krizi. Euro v reakci na výsledky prodeje oslabilo vůči dolaru. Na Itálii je nyní zaměřena velká pozornost, poněvadž se objevily obavy, že bude následovat příklad Irska, Portugalska a Řecka, které kvůli potížím musely požádat partnery o pomoc. Itálie je ovšem větší než zmiňované země, proto by záchranný fond nemusel mít dostatek peněz. 

Berlusconi chce mít vyrovnaný rozpočet už v roce 2013

Itálie pod tlakem trhů přislíbila další úsporná opatření, která ale v této jihoevropské zemi nejsou přijímána zrovna s nadšením. Balík reforem v hodnotě 54 miliard eur nyní prochází schvalovacím procesem. Obsahuje mimo jiné navýšení daně z přidané hodnoty o jedno procento i úspory na straně vládních výdajů. „Provádění italských reforem pro dosažení vyrovnaného rozpočtu je nezbytné nejen pro Itálii, ale i pro celou eurozónu,“ prohlásil dnes předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po setkání s šéfem italské vlády Silviem Berlusconim. Berlusconi zopakoval ambici, že chce mít vyrovnaný rozpočet už v roce 2013. Patřičné kroky, kterými toho má dosáhnout, podle něj v příštích dnech tamním parlamentem projdou.

Financial Times v noci na dnešek uvedl, že italská vláda požádala Čínu o nákup jejích obligací. Itálie dnes potvrdila, že ministr financí jednal minulý týden v Číně, nic bližšího však neuvedla. Spekulace o čínské pomoci se však zatím nepotvrdily a investoři upozorňují, že se již v minulosti několik spekulací o možných nákupech obligací objevilo.

Italské obligace v posledních týdnech silně nakupovala Evropská centrální banka, která se tak snažila udržet náklady na úvěry země pod kontrolou. V posledních několika dnech však náklady prudce rostou, což ukazuje, že ani zásah banky náladu na trhu neuklidnil. Náklady na pojištění italských dluhopisů proti nesplácení dosáhly v pondělí rekordní výše, napsala agentura Reuters.