Ve Frankfurtu začíná autosalon, představí se 89 premiér

Praha / Frankfurt nad Mohanem - Novinářským dnem začíná 64. ročník mezinárodního autosalonu v německém Frankfurtu nad Mohanem. Mezi lákadla letošního autosalonu patří 89 světových premiér, mezi nimi třeba i nová řada domácí Škody Auto. Mladoboleslavská automobilka představila už v pondělí svůj zbrusu nový koncept nazvaný MissionL, který má vyplnit mezeru mezi Fabií a Octavií. Dnešek a středa patří novinářům, pak autosalon ovládnou obchody. Veřejnost si novinky prohlédne ve středu. Přehlídka končí 26. září.

Na veletrh se tradičně chystají všichni velcí hráči a zejména evropské automobilky. Už v pondělí svoji koncepční novinku představila mladoboleslavská Škoda. Kompaktní liftback s názvem MissionL chce začít dodávat na trhy v Evropě, Rusku, Číně a Indii v příštím roce. Koncept liftbacku MissionL měří 4,5 metru a je jen nepatrně menší než Octavia. Jeho kufr pojme více než 500 litrů zavazadel.

„Automobilky se specializují spíše na tržní segmenty, dražší auta - levnější auta. Trend, který je vypozorovatelný, že se zaplňují mezery,“ uvedl redaktor Auto 7 Vojtěch Med.

Letos autosalon přichází se dvěma hesly - oficiálním „Budoucnost přichází jako standard“ a tím, které je ve světle evropské ekonomiky možná ještě aktuálnější, „Krizi navzdory“.

„Některé trhy hlavně na jihu Evropy ekonomické problémy cítí. Ale všechno bedlivě sledujeme celosvětově. Pokud krize zůstane jen v Evropě, nebude mít Volkswagen problém,“ uvedl výkonný ředitel Volkswagenu Martin Winterkon.

„Objednávky už máme skoro do konce roku. Ale jistě jsou tu nějaké obavy kvůli dluhům a dluhové krizi, kterou živí nervozita na trzích,“ doplnil výkonný ředitel Daimleru Dieter Zetsche.

Hyundai představí novou generaci i30

Tahákem expozice Hyundai má být nová generace modelu i30, který tvoří stěžejní část výrobního programu v českém závodě automobilky. Pětidvéřový hatchback byl, stejně jako jeho předchůdce, kompletně vyvinutý v Evropě a je určený pro evropské zákazníky. Hyundai předpokládá, že bude ročně prodávat v průměru okolo 120 000 kusů i30 v průběhu celého životního cyklu auta. Zákazníci budou mít na výběr čtyři motory v celkem šesti výkonových stupních. „Nová i30 bude koncepčně zcela odlišná od té současné, respektive podvozkově,“ uvedl Med. Sází na jednodušší a levnější torzní příčku.

Lákadlem Volkswagenu je vůz up!

Koncern Volkswagen na autosalonu ve Frankfurtu poprvé předvedl nový mini model up! který se má vyrábět spolu s novou nejmenší Škodou v závodu VW v Bratislavě. Automobilka
nový vůz doprovodila šesti studiemi, které naznačují budoucí vývoj nové modelové řady. VW ve světové premiéře předvádí i koncept jednomístného městského elektromobilu NILS.

Volkswagen up! na autosalonu ve Frankfurtu
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Ford představil sportovní Fiestu a Focus

Americká automobilka Ford na autosalonu rovněž ve světové premiéře představila koncept Evos, který ukazuje, jak bude v budoucnu vypadat globální design značky. Světovou premiéru měl i koncept sportovní verze Fiesty ST a také sportovní pětidveřový Focus ST s výkonem 184 kW.

Audi ukáže nové modely řady S

Prémiová značka Audi ukáže nové modely sportovní řady S včetně nové S6, koncept A2 nebo hybridní A8, BMW bude kontrovat modelem M5 a vedle toho představí kupé šestkové řady nebo koncepty elektromobilů i3 a i8. Mercedes předvede nové generace modelů B a M a vedle toho například i SLS AMG Roadster. U Porsche se očekává nová 911 Carrera a také Panamera Diesel.

Mercedes - Benz F125 Concept na autosalonu ve Frankfurtu
Zdroj: ČT24

Opel má novou Astru, Zafiru Tourer a Combo

Opel na autosalonu předvádí zcela nový model Astra GTC, novou Zafiru Tourer, nové Combo a unikátní experimentální automobil RAK. Studie nazvaná RAK spotřebuje desetkrát méně energie než běžná malá auta. Vůz lze řídit již od 16 let. Opel rovněž ukázal sériovou verzi svého elektromobilu Ampera, který se začne v Evropě prodávat před koncem roku. Japonská Toyota přichystala světovou premiéru nového Avensisu a novou rodinu vozů Prius. V evropské premiéře se představí nový Hilux. Návštěvníci zde také poprvé spatří třídveřovou variantu nedávno uvedeného modelu Yaris.

Na ploše 235 000 metrů čtverečních se předvede více než 1 000 vystavovatelů, což je o čtvrtinu více než před dvěma roky. Počet návštěvníků organizátoři očekávají kolem 800 000 lidí. Autosalonu dominují německé automobilky, třeba Opel, Audi a Volkswagen.