Číňani vyrábí naftu z plastů

Peking - Číňané mohou už brzy jezdit na energii z plastů. Hongkongská firma přišla s prototypem stroje, který z umělohmotného odpadu umí vyrobit naftu. Zatímco tak dříve končila pětina obalů z Hongkongu na obřích skládkách za městem, teď z ní v továrně Echotech opět vzniká palivo.

„V tomto procesu plast zpracujeme tak, že se vrátí do své téměř původní podoby, což je palivo. Složením je podobné dieselu, ale obsahuje taky benzin a vosk,“ vysvětluje Ming Čche ze společnosti Echotech. 

Sériovou výrobu stroje ještě musí schválit vláda. Sama by si ale díky tomu částečně poradila s městskými skládkami. Tašky a jiné obaly, které se nehodí na běžnou recyklaci, zatím Echotech musí nakupovat. I přesto by si mohl dovolit prodat ho za 60 procent ceny dieselu a pořád na tom vydělat. 

Výroba paliv z odpadu (zdroj: ČT24)

Martin Sedlák, Hnutí Duha

„Přepracování plastů na paliva může být zajímavým krokem. Může tam dojít k podobné inovaci, jako došlo ve fotovoltaice, kde její nástup snížil cenu technologie o desítky procent. Pokud by k něčemu podobnému došlo v přepracování plastů, pak se můžeme těšit na zajímavá dostupná paliva, která budou čistší než přírodní ropa.“ 

Pokud Echotech dostane zelenou od vlády a odstartuje výrobu pro paliva do aut, plánuje zvýšit produkci na pět tisíc litrů denně. Pro obří asijský přístav by to konečně znamenalo výrazný krok v boji s dopravou i znečištěným ovzduším.