Byznys tablety mají prolomit strach z bezpečnostních rizik

New York - Tablety a chytré telefony jsou ve firemních sítích celkem novými prvky. IT oddělení si zatím ale pouští nové přístroje k tělu jen obezřetně. Ploché dotykové displeje v sobě totiž i dnes nesou nebezpečí v podobě možných virů nebo bezpečnostních rizik.

Možnost pracovat na dálku by už příští rok měly mít skoro tři čtvrtiny zaměstnanců. Firmy začínají měnit staré notebooky za tablety a jen letos by jich měly pořídit kolem deseti milionů za 29 miliard dolarů. Na trhu se totiž objevil nový typ tabletů, konkrétně byznys tablety. „Jejich uplatnění je širší. Můžou fungovat jako IP telefon, virtuální stanice a další,“ říká ředitel firmy Cisco Jiří Devát. 

Právě byznys tablety by mohly obměkčit bezpečnostní oddělení firem, protože jim dávají mnohem větší možnosti ke správě a kontrole, než se tak děje u klasických přístrojů. I proto by náklady na nákup tabletů měly podle analytiků ze společnosti Gartner ještě čtyři roky růst o padesát procent. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Roman Všetečka, server Technet.cz

„Výrobců bude čím dál tím víc. Teď se chystá i Lenovo, které přijde s tabletem pro firemní klientelu.“ 

Ve světě běžných tabletů a chytrých telefonů v současné době zuří patentová válka, především mezi Samsungem a Applem. Právě Applu se nedávno povedlo prosadit zákaz prodeje nových tabletů Samsungu na německém trhu.