Polský ministr financí: Unie pád eura nepřežije

Štrasburk/Brusel – Evropa je kvůli současné dluhové krizi v nebezpečí a případný rozpad eurozóny by vedl ke konci celé Evropské unie. Na úvod dnešní debaty s europoslanci o krizi to řekl polský ministr financí Jacek Rostowski. Právě Varšava tento půlrok unii předsedá.

Rostowski podotkl, že vystoupení některé země z eurozóny by přineslo „i obrovské náklady s řadou dalších důsledků“. O možném vystoupení z eurozóny se v poslední době spekuluje v případě zadluženého Řecka, v EU ale zatím neexistuje právní základ, na jehož bázi je možné z eurozóny odejít nebo z ní být v případě nedodržování pravidel vyloučen.

„Pokud se eurozóna rozpadne, Evropská unie nebude schopna přežít,“ dodal polský ministr s tím, že by to mělo dalekosáhlé politické dopady na Evropu. „Jsme konfrontováni s největší výzvou této generace,“ doplnil ho šéf Evropské komise José Barroso.

Barroso: Eurobondy řešíme, ale krizi hned neukončí

Od některých ekonomů i politiků zaznívají hlasy, že k řešení krize by mohlo vést to, pokud by se v eurozóně zavedly společné dluhopisy. Jenže proti myšlence vydávání společných eurobondů jsou některé země, zejména pak Německo, které se jejich zavedení silně brání.

Komise nyní pracuje na vypracování možností, jak by se případné zavedení společných dluhopisů mohlo uskutečnit. Barroso přislíbil, že tyto návrhy budou zveřejněny již brzy; zřejmě se tak stane během podzimu. Kvůli některým možnostem by podle něj nebylo třeba měnit lisabonskou smlouvu, kvůli jiným ano.

„Musíme být ale poctiví: toto nepřinese okamžité řešení pro všechny problémy, kterým čelíme,“ dodal Barroso. Eurozóna podle něj potřebuje hlubší integraci. Ještě radikálněji se vyjádřil předseda nejsilnější, lidovecké frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul: „Evropa si musí zvolit velký třesk, federaci, Spojené státy evropské, nebo zcela integraci.“