Francouzské banky doplácí na řecké dluhy

Paříž – Dluhová krize v eurozóně dál ohrožuje francouzské banky. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Services snížila o jeden stupeň úvěrový rating francouzských bank Crédit Agricole SA (CASA) a Société Générale. Své rozhodnutí odůvodnila jejich napojením na řecký dluh. Agentura rovněž varovala, že nadále zkoumá dlouhodobý rating další přední francouzské banky, BNP Paribas, a mohla by ho rovněž snížit o jeden stupeň.

Moody's snížila u Société Générale, která vlastní Komerční banku, hodnocení dluhů i vkladů na Aa3 z Aa2. Výhled dlouhodobého dluhového ratingu je negativní, to znamená, že agentura počítá s jeho dalším zhoršením. Současně však Moody's uvedla, že věří, že banka se svojí současnou úrovní kapitálu bude schopná absorbovat ztráty z řeckých vládních dluhopisů a vyrovná se i se zhoršením bonity irských a portugalských vládních obligací.

Agentura rovněž zhoršila hodnocení finanční síly u Crédit Agricole na C z C+. O jeden stupeň na Aa2 Moody's snížila podle agentury Reuters rovněž hodnocení spolehlivosti dlouhodobých dluhů a vkladů. „Francouzi se nemusí bát. Francouzské banky jsou stabilní, peníze mají. Řeckých dluhopisů se zbavují,“ říká francouzský ministr průmyslu Eric Besson.

Christian Noyer, guvernér francouzské centrální banky:

„Proč říkám, že to je relativně dobrá zpráva? Především je to jen mírně snížený rating dvou bank ze tří. Moody's teď spíš vyrovnává rating, který banky dostaly od jiných agentur. Čili není důvod k přehnaným reakcím. Umím si představit, že se k vyššímu ratingu zase postupně propracujeme.“

Podle Moody's se úroveň ziskovosti a kapitálu BNP Paribas nachází na takové úrovni, aby se banka byla schopná vyrovnat s případnými ztrátami z dluhopisů Řecka, Portugalska a Irska. Banka dnes oznámila, že plánuje prodat rizikový majetek v objemu 70 miliard eur (1,7 bilionu korun), aby tak zmírnila obavy investorů o své finanční zdraví. Před dvěma dny podobný plán představila Société Générale.

16:9
Zdroj: ČT24

„Jestli nepočítají s možností, že Řecko zkrachuje, tak se ani nepřipravili na to, až k tomu dojde,“ myslí si však analytička společnosti BGC Louise Cooperová. Nespokojenost navíc roste všude - nejen v zemích, kde vlády musí drasticky šetřit, ale i v Německu. Právě na jeho pomoc se přitom mohli dosud Řekové spolehnout. „Nemůžeme zachránit každého, Německo se musí soustředit i na svoje vlastní problémy - a těch tu máme dost. Až pak můžeme pomáhat Řecku,“ dodává Němka Raffaela Nidelová.

Uvolní ECB i tentokrát měnovou politiku?

Rostoucí napětí na francouzském bankovním trhu může podle analytika Era Poštovní spořitelny Jana Bureše časem přimět Evropskou centrální banku k opětovnému uvolnění měnové politiky: „V prvé řadě by nešlo asi o snížení úrokových sazeb, ale spíše o znovuzavedení delších repo-operací. To by slabším bankám mohlo efektivně zlevnit delší financování, které řadu z nich v tuto chvíli pálí nejvíce.“

Znak eura před budovou Evropské centrální banky
Zdroj: ČT24

V posledních dnech akcie francouzských bank prudce klesají. Důvodem byly právě obavy ze zhoršení ratingu. Moody's v polovině června pohrozila snížením ratingů velkých francouzských bank kvůli jejich vysoké angažovanosti v Řecku, kterému hrozí platební neschopnost. Francouzské banky mají podle Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb nejvyšší angažovanost v Řecku.

Co bude pro Francii znamenat případný bankrot Řecka?

Francouzi zatím tvrdí, že pokud k platební neschopnosti Řecka dojde, nedostanou se kvůli tomu do problémů. Mají prý zajištěný dost velký kapitál na to, aby případný dluh ustáli. „Francouzské banky by měly ustát ztráty, které by měly přicházet postupně z vlastních zdrojů bez upisování kapitálu z externích zdrojů,“ míní analytik Patria Finance Branislav Soták.

Rating francouzských bank (zdroj: ČT24)

Do patové situace se možná vloží Čína

Vývoj situace blízce sleduje i Čína, kde právě probíhá světové ekonomické fórum. Premiér Wen-ťia pao by rád sliby o posílení poptávky na domácím trhu vyměnil za garanci, že se Evropa postará o bezpečnou budoucnost eura. „Vlády by taky měly plnit svoje povinnosti a dát do pořádku svoje účty. Nejrozvinutější země by měly přijmout odpovědná a funkční politická opatření,“ dodal premiér. Čína má navíc i další podmínky, Západ ji třeba musí uznat jako tržní ekonomiku. Washington by taky podle ní musel zrušit třeba omezení na vývoz high-tech výrobků.

Čínu už o pomoc požádala Itálie. Jednání ale zatím žádné konkrétní výsledky nepřineslo. Právě Itálie, jejíž dluhy přesahují 120 procent hrubého domácího produktu, patří k nejohroženějším zemím eurozóny.