MMF: Portugalsko plní podmínky pomoci, hrozbou Řecko

Lisabon – Už do konce tohoto roku by Portugalsko mělo splnit své rozpočtové cíle a mělo by být schopno se vrátit na dluhopisový trh v roce 2013. S optimistickou vizí přišel Mezinárodní měnový fond v první analýze plnění úsporného programu Portugalska. Fond již oznámil, že uvolní téměř čtyři miliardy eur (98,3 miliardy korun) ze záchranného úvěru v celkové výši 78 miliard eur, který Portugalsko získalo od MMF a Evropské unie. Zpráva však rovněž varuje, že Portugalsko by mohly ohrozit další otřesy na trzích kvůli Řecku.

O pomoc požádalo Portugalsko letos v květnu, kdy se ocitlo na pokraji bankrotu. Po Řecku a Irsku se tak stalo třetí zemí eurozóny, která nebyla schopna plnit své závazky a musela požádat o pomoc. Výměnou za půjčku slíbila vláda masivní škrty a hospodářské reformy. „Ambiciózní program pokračuje dobře a sliby nové vlády jsou povzbudivé,“ uvádí první hodnotící zpráva. Kontrolu plnění programu dokončila mise MMF v srpnu.

Šéf portugalské mise Poul Thomsen vysvětlil, že se objevil drobný skluz v plnění fiskálního cíle. Z toho důvodu MMF vyzval zemi k posílení kontroly výdajů a omezení zbytečných výdajů. Thomsen věří, že vláda podnikne rychle potřebné kroky k urovnání skluzu. Zároveň Thomsem upozornil, že bankovní sektor v zemi potřebuje posílit svůj kapitál, aby mohl začít poskytovat půjčky soukromému sektoru a poskytnout tak ekonomice „kyslík“ k tvorbě pracovních míst a podpoře ekonomického růstu Portugalska.

Poul Thomsen
Zdroj: ISIFA/EPA/MARIO CRUZ

Příští týden by pak technický tým MMF měl znovu navštívit Portugalsko a jednat s úřady o rozpočtu na příští rok. Další mise MMF, která bude hodnotit plnění úsporného programu, se podle agentur AP a Reuters uskuteční v listopadu.