Evropa má podle USA prostředky k vyřešení krize

Washington - Evropa má podle amerického ministra financí Timothy Geithnera ekonomickou i finanční kapacitu k vyřešení prohlubující se dluhové krize. Ministr dodal, že evropští politici pochopili, že musí zvýšit své úsilí v boji s krizí. Podle agentury Reuters se předpokládá, že Geithner vyzve ministry k urychlení ratifikace změn v záchranném fondu eurozóny.

„Jsou naprosto odhodláni a mají finanční i ekonomickou kapacitu k tomu, aby udělali vše, co je zapotřebí,“ prohlásil Geithner, který se v pátek zúčastní neformálního zasedání ministrů financí EU v Polsku. Lídři eurozóny se v červenci dohodli, že záchranný fond bude mít možnost intervenovat na dluhopisových trzích. Nové pravomoci fondu ale musí schválit jednotlivé členské země, což se zatím nestalo.

Finanční trhy nyní čekají, jak se vyvinou obavy z řeckého bankrotu. Očekává se, že představitelé Řecka, Německa a Francie dnes budou jednat o opatřeních k odvrácení možné platební neschopnosti Řecka.

Řecko
Zdroj: ČT24/Visit Greece, Facebook

Šéf Evropské komise José Barroso dnes uvedl, že komise už brzy přijde s návrhy na možnosti zavedení eurobondů, tedy společných evropských dluhopisů. To přispělo k oživení na evropských akciových trzích.

Americké banky začaly finančně podporovat své evropské protějšky 

Podle finanční publikace IFR, která je součástí zpravodajské skupiny Thomson Reuters, se americké banky staly nečekanými zachránci svých problémových protějšků z Evropy, s nimiž začaly uzavírat neveřejné dohody o finanční výpomoci. Jen za poslední měsíc už jim půjčily miliardy dolarů, což si podle bankéřů v Londýně vyžádala nervozita na trzích. 

Wall Street
Zdroj: ČT24

Podle bankéřů měly na dohodě o finanční výpomoci zpravidla zájem obě strany. Některým evropským bankám, které se kvůli dopadům dluhové krize v eurozóně dostaly do problémů, se v poslední době zkomplikoval přístup ke zdrojům krátkodobého financování.

Pomoci amerických bank využívají například banky z Francie, i když finanční zdroje si půjčují i banky z Velké Británie a dalších evropských zemí. Půjčky jsou poskytovány v rámci repo úvěrů a banky, které si půjčují, za úvěry ručí například podnikovými dluhopisy, anebo i hypotečním portfoliem.

Itálie a Španělsko by podle MMF měly dostat zahraniční pomoc 

Dluhová krize se nevyhla ani ostatním velikánům eurozóny. Španělsko a Itálie dělají podle zástupce mezinárodního měnového fondu (MMF) pro jižní Evropu Arriga Saduna pro snížení dluhu a pro zlepšení stavu svých veřejných financí dost, pokud se ale mají vyhnout nákaze dluhovou krizí, potřebují i mezinárodní pomoc. Vyjádřil se takto na konferenci v italském Corte Franca.

V současnosti Itálie zavádí úsporná opatření, která Sadun označil za náročná, ale realistická. Zmínil také nedávná slova výkonné ředitelky fondu Christine Lagardeové, která řekla, že evropské banky by měly urychleně přistoupit k rekapitalizaci. Podle Saduna šlo o její soukromý názor.

Limone
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

Rösler: Útok trhů na Itálii je jako útok proti celé eurozóně

Celkem pochvalně se ke snaze Italů zlepšit stav svých veřejných financí dnes vyjádřil německý ministr hospodářství Philipp Rösler. Řím podle něj ukazuje rozpočtovou disciplinu a jeho program úspor svědčí o tom, že je v zájmu eurozóny mít stabilní měnu. Rösler také prohlásil, že pokud finanční trhy zaútočí na Itálii, bude to jako útok proti celé eurozóně. Tlak finančních trhů je přitom zřetelný, o čemž svědčí růst výnosů italských státních dluhopisů na nová maxima.