Martin Roman končí v čele ČEZu

Praha - Generální ředitel státního energetického gigantu ČEZ Martin Roman končí v čele firmy. Podle serveru Lidovky.cz se ho premiér Nečas rozhodl odvolat na ředitelovu vlastní žádost. Roman má podle redaktorky Lidových novin Lenky Zlámalové zítra předložit rezignaci. Zlámalová to řekla v dnešních Událostech, komentářích. Roman nadále povede dozorčí radu firmy. Místo něj má do vedoucí pozice ČEZu dosednout Daniel Beneš. V čele státního podniku stál Roman 11 let. Pod jeho vedením firma vydělala miliardy korun, a to i díky neustálému zdražování elektřiny v Česku.

„Předseda vlády se v minulých týdnech rozhodl, že vymění generálního ředitele a předsedu představenstva ČEZ. Chce, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Martin Roman se přesune do čela dozorčí rady,“ uvedl pro Lidové noviny (LN) dobře informovaný zdroj z okolí premiéra. Odejít byla Romanova svobodná vůle. „Mohu potvrdit, že pan Roman odchází na vlastní žádost,“ uvedl pro Právo mluvčí vlády Jan Osúch s tím, že žádný další komentář k tomu nemůže poskytnout. „Každý manažer má nějakou životnost v té dané funkci, Martin Roman je v ČEZu 7 let, což je přiměřená životnost. Já bych to nějak nepřeceňoval,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Novým generálním ředitelem se stane současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Premiér si údajně přeje, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Roman ale společnost neopustí úplně. „Chápu to jako smíšený krok. Na jedné straně Romana odvolává z funkce výkonného manažera, na druhou stranu mu dává hlavní roli v dozoru nad managementem a ovlivňováním strategie ČEZu,“ konstatoval Petr Novák.

Martin Roman, odcházející ředitel ČEZu:

„Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZu. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal.“

Ne všichni jsou si ale jistí, že Roman sám opravdu odejít chtěl. „Je to pro mě velká a překvapivá novina, které nerozumím. Před prázdninami jsme na hospodářském výboru probírali aktuální situaci ČEZu a strategii jeho dalšího směřování. Vše prezentoval Martin Roman a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl skončit. Nerad bych spekuloval, ale možná je za tím úsilí TOP 09 získat větší kontrolu nad společností ČEZ,“ řekl Milan Urban, předseda sněmovního hospodářského výboru serveru iHNed.cz. Vysvětlení bude od premiéra zítra žádat i předseda VV Radek John.

Romanovy odměny dosahovaly milionů

Do ČEZu přišel ze soukromé sféry. Do roku 2000 byl generálním ředitelem společnosti Škoda Holding. Po nástupu Martina Romana začal ČEZ mohutně expandovat na východ a jihovýchod Evropy, ale také do okolních států. Hodnota společnosti rychle rostla a Roman se tak dostal k milionovým odměnám a stal se pravděpodobně nejlépe placeným státním zaměstnancem.

ČEZ platí za největší energetickou společnost v České republice a největší veřejně obchodovanou společnost ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard korun a jeho většinovým akcionářem je stát, který ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Firma v letošním 1. pololetí vykázala zisk před zdaněním 31,67 miliardy korun a výnosy 103,55 miliardy.

Roman odchází z vedení ČEZu (zdroj: ČT24)