Dluhová krize v eurozóně se mění v systémovou

Vratislav/New York - Dluhová krize v eurozóně se změnila v systémovou. Nákaza už zasáhla finanční trhy a hrozí, že vznikne začarovaný kruh mezi státními dluhy, financováním bank a negativním růstem. Informuje o tom dokument, který je připraven pro víkendové zasedání ministrů financí EU v polské Vratislavi. Do Polska míří i americký ministr financí Timothy Geithner.

„Přes citelné zvýšení kapitálu ve srovnání s lety 2008 a 2009 zaznamenaly evropské banky na trhu v poslední době potíže s financováním. Jejich příčinou je mimo jiné zhoršená likvidita na velkoobchodních trzích, vysoké úrokové rozpětí na sekundárních trzích a u některých bank v EU také rostoucí potíže s přístupem k financování od bank z USA,“ uvádí dokument.

Euro se během dne prodávalo vůči dolaru až za 1,3748 dolaru, ale jakmile se objevily pasáže ze zmíněného dokumentu, skokově spadlo na 1,3709 dolaru. Pokud se problémy budou šířit, mohou posílit nebezpečnou negativní smyčku, která v některých členských zemích EU může vést až ke vzniku nové úvěrové krize. Dozorové orgány by proto měly sledovat kapitálovou pozici finančních institucí a zajistit její zvýšení. Evropská unie by se pak měla postarat o obnovu důvěry, upozorňuje dokument.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Dokument vypracovali nejvyšší činitelé jednotlivých ministerstev a na schůzce ve Vratislavi jej předloží ministrům financí. Poznatky činitelů shrnuje ekonomický a finanční výbor, který má v rámci EU poměrně velký vliv a který připravuje agendu pro jednání ministrů. Výbor například tvrdě kritizuje země jako je Španělsko, které podle něj neudělalo dost pro zlepšení stavu svých bank. Ty přitom v letošních zátěžových zkouškách nedopadly zrovna nejlépe.

Americký ministr Geithner přiletí do Vratislavi v pátek. Jeho účast na schůzce ministrů financí EU nebyla plánována, vynutila si ji vážnost situace. Geithner tak do Evropy jede za poslední týden už podruhé. Na konci minulého týdne byl již na schůzce nejvyspělejších zemí světa G7 ve francouzském Marseille. Objevily se spekulace, že Geithner bude chtít evropské partnery přesvědčit, aby urychleně posílily pravomoci záchranného fondu EFSF. Američtí činitelé to ale popřeli a uvedli, že Geithner nehodlá Evropě radit, co má dělat. 

Evropě by mohly pomoci rozvojové země

Nově se objevily informace o nové snaze skupiny klíčových rozvojových zemí, známých pod zkratkou BRICS, která chce eurozóně pomoci. Tato skupina by mohla začít ve velkém nakupovat dluhopisy některých evropských zemí. Plán je ale teprve v jednání a zatím není jisté, zda se uskuteční. Skupinu BRICS tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.