Drábek: Kvůli reformám si připadám jako pako

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si ve středečním Hyde parku posteskl, že si kvůli reformám připadá jako pako. Za snahu posunout a zlepšit sociální a důchodový systém prý slyší jen vulgární urážky. Drábek svým výrokem v nadsázce narážel na někdejší prohlášení šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, že v koalici sedí paka. Kvůli urážkám některých poslanců z řad opozice je prý Drábek nucen občas odejít z jednání sněmovny. Ve vládě ale podle něj panuje konstruktivní atmosféra a jednání jsou korektní.

„Dělat takovou práci, snažit se posunout sociální a důchodový systém dopředu a vyslechnout tolik vulgárních urážek místo toho, aby se člověk zabýval vyděláváním peněz ve své firmě, to si myslím, že se jinak označit nedá,“ řekl Drábek.

Veřejná služba není trest

V pořadu Drábek obhajoval sociální a důchodovou reformu, které minulý týden schválila sněmovna. Podle něj jde o posun dopředu, i když jsou reformy často prezentovány jako zlo. „Že jsou z toho vytrhávány jednotlivé negativní titulky, to mě samozřejmě netěší, ale to je součást politiky, doufám ale, že si příští rok občané v praxi vyzkoušejí, že je to posun dopředu,“ prohlásil Drábek. 

Diváci kritizovali například to, že by lidé evidovaní na úřadu práce měli od třetího měsíce vykonávat veřejnou službu. V případě odmítnutí by o podporu v nezaměstnanosti přišli. Podle Drábka by lidé neměli vnímat veřejnou službu jako trest, ale jako nástroj, který přispěje ke společenskému bohatství a který směřuje hlavně k dlouhodobě nezaměstnaným.

Poukázal i na problémy na Šluknovsku, kde vyrůstá generace dětí, která nikdy neviděla své rodiče pracovat. „Pokud člověk odmítne veřejnou službu, dává najevo, že nestojí o pomoc státu,“ komentoval to ministr práce.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Rovněž důchodová reforma je podle Drábka krok správným směrem. Odmítl obavy sociální demokracie, že zavedením druhého, soukromého pilíře dochází k privatizaci a později vytunelování celého systému. „Už nejsme v devadesátých letech, kdy se trh mohutně rozvíjel, jsme ve stabilizovaném období, proto si můžeme dovolit zakládat penzijní fondy,“ prohlásil Drábek. Fondy budou muset podle něj průběžně vykazovat, jak s penězi hospodaří.

Systém je nastaven konzervativně

Dnešní systém penzijního připojištění podle něj neřeší dlouhodobý problém stárnutí populace. Drábek předpokládá, že Česko nebude následovat Maďarsko, kde podle něj při změně důchodového systému „přestřelili“. „Náš systém je nastaven konzervativně a takové extempore nehrozí,“ domnívá se ministr. Neobává se příliš ani případné výměny vládnoucí garnitury při příštích volbách, která by systém zřejmě chtěla změnit. „Na Slovensku vzbudila reforma velké vášně, ale systém běží dál,“ uzavřel Drábek.

Vydáno pod