Jednání o rozpočtu ukončeno - Kalouskovi se udělalo špatně

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kvůli nevolnosti opustil dnešní jednání tripartity. Po odjezdu byl ošetřen v Ústřední vojenské nemocnici a po vyšetření propuštěn. Ministrovi bylo špatně celý tento týden, sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že již kvůli tomu musel upravovat program. Tripartita se tak rozešla bez výsledku, jelikož vládní strana nebyla usnášeníschopná. Na programu byl návrh rozpočtu na příští rok. Odbory a zaměstnavatelé požadují mimořádné jednání.

Za vládu se jednání kromě Kalouska zúčastnili už jen ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). „To, že se někteří ministři nemohli zúčastnit jednání, souvisí s tím, že premiér a někteří ministři jsou na zahraniční pracovní cestě,“ řekl Drábek na otázku, zda vláda jednání nepodcenila. Svolání náhradní schůze je podle něj v kompetenci premiéra. 

Rozpočet se při jednání ocitl pod silnou kritikou odborů i zaměstnavatelů. „Domníváme se, že struktura rozpočtu nebyla dobře propracovaná,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Nereálný je podle něj například předpoklad růstu hospodářství o 2,5 procenta, se kterým návrh rozpočtu počítá. 

Telefonát Jaroslava Zavadila (zdroj: ČT24)

Nadhodnocený je podle něj i růst spotřeby, protože jsou české domácnosti čím dál tím zadluženější. „Spotřeba nepotáhne HDP v takové míře, v jaké očekává ministerstvo financí,“ upozornil Zavadil. Nesouhlasí ani s tím, že vláda využívá v rozpočtu příjmy z daně z přidané hodnoty, která projde příští rok změnami. Zisk, který z nich bude, měl jít na důchodovou reformu. Ta však bude spuštěna až v roce 2013. 

Vůči rozpočtu měli výhrady i zástupci zaměstnavatelů. „Příjmová stránka je v dané situaci nereálná,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček. Západní Evropa podle něj začíná přehodnocovat své rozpočty s tím, že růst bude okolo jednoho až 1,5 procenta. Podle něj třeba přehodnotit i příjmovou stránku českého rozpočtu. „Dali jsme písemné připomínky a chceme, aby se tím vláda zabývala,“ řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Jan Wiesner. 

Připomínky, týkající se například financování dopravní infrastruktury, chtějí zaměstnavatelé projednat s vládou na dalším jednání tripartity. Podle Wiesnera bylo přislíbeno, že se uskuteční ještě před jednáním vlády. „My jsme vzali v úvahu všechny písemné materiály,“ řekl ministr Drábek. S argumenty zaměstnavatelů bude prý vláda „dále pracovat“. Drábek upozornil, že vláda musí do 30. září předat rozpočet sněmovně, a není tak myslitelné, aby jej zásadním způsobem strukturálně přepracovávala.

Ke Kalouskovu zdravotnímu stavu řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, že ministrovi bylo špatně celý tento týden a již kvůli tomu musel upravovat svůj program. Po odjezdu z tripartity byl Kalousek ošetřen v Ústřední vojenské nemocnici a po vyšetření propuštěn.

Peníze
Zdroj: ČT24

Návrh rozpočtu na příští rok připravený ministerstvem financí počítá se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1,084 bilionu a výdajích 1,189 bilionu korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. Plánovaný schodek 105 miliard je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok.