Čína: Eurozóna do nás vkládá přehnané naděje

Ta-lien - V boji s dluhovou krizí by Evropa neměla vkládat přehnané naděje do pomoci od Číny, jak dnes dle agentury DPA uvedl místopředseda čínské Národní komise pro rozvoj a reformu Čang Siao-čchiang. Přesto potvrdil, že Čína bude „v rámci svých možností“ pokračovat v nákupech dluhopisů zemí se společnou evropskou měnou. Podle německé kancléřky Angely Merkelové však vhodným prostředkem k řešení prohlubující se krize nejsou společné evropské dluhopisy.

Podle Čanga se o vyřešení dluhové krize musí postarat především samotná Evropa. Vyjádřil údiv nad představami, že by Čína mohla Evropu či světovou ekonomiku vyvést z krize. „Každá země by měla splnit svou přiměřenou část zodpovědnosti,“ prohlásil Čang na Světovém ekonomickém fóru v čínském Ta-lienu.

Již při zahájení fóra čínský premiér Wen Ťia-pao uvedl, že Čína je nadále ochotna investovat v Evropě. Dodal však, že vyspělé ekonomiky musí prokázat, že hodlají seriózně řešit své problémy s vysokým zadlužením. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že eurozóna se dokáže s dluhovou krizí vypořádat.

Wen Ťia-pao
Zdroj: ČTK/AP Photo/Andy Wong

Rovněž americký ministr financí Timothy Geithner ve středu uvedl, že Evropa má ekonomickou i finanční kapacitu k vyřešení dluhové krize. Dodal, že evropští politici pochopili, že musí zvýšit své úsilí v boji s krizí.

Jak se eurozóna postaví k řešení dluhové krize?

Evropští představitelé se snaží cestu z dluhové krize v eurozóně najít již řadu měsíců. Podle německé kancléřky Angely Merkelové však nejsou společné evropské dluhopisy, takzvané eurobondy, vhodným prostředkem k řešení. Upozornila, že „kolektivizace dluhů“ současné problémy nevyřeší.

Merkelová dle agentury Reuters dodala, že z krize nevede žádná rychlá a jednoduchá cesta, řešením je pouze postupné napravování stavu veřejných financí jednotlivých států. „Eurobondy jsou naprosto špatné,“ prohlásila kancléřka při návštěvě autosalonu ve Frankfurtu. „K dosažení společných úrokových sazeb (u dluhopisů) potřebujete obdobné úrovně konkurenceschopnosti, obdobné rozpočtové situace. Nedospějete k nim kolektivizací dluhu,“ vysvětlila.

Euro
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Někteří politici i ekonomové považují společné dluhopisy za nástroj, který by mohl přispět k řešení současné dluhové krize. Další však upozorňují, že problémové země by po jejich zavedení ztratily motivaci k napravování špatného stavu veřejných financí. Šéf Evropské komise José Barroso ve středu uvedl, že komise brzy zveřejní dlouho slibovanou studii o možnostech zavedení eurobondů.