Řecko se z recese nedostane ani v příštím roce

Atény – Řecká ekonomika setrvá v recesi i v příštím roce, a pokles tak zaznamená již čtvrtým rokem za sebou. Nelichotivou prognózu dnes oznámil řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Vláda přitom dosud očekávala, že se ekonomika země letos odrazí ode dna. Navíc pokles ekonomické aktivity, který ještě zhoršila úsporná opatření kvůli nápravě veřejných financí a snížení rozpočtového deficitu, je mnohem horší, než se čekalo. To Řecku znemožňuje splnit fiskální cíle stanovené zahraničními věřiteli.

Během druhého čtvrtletí řecká ekonomika meziročně klesla o 7,3 procenta a zmírnila propad z 8,1 procenta v prvních třech měsících roku. Za celý loňský rok řecká ekonomika oslabila o 4,4 procenta po dvouprocetním poklesu v roce 2009.

V současnosti Atény neplní podmínky rozpočtového deficitu stanovené Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem pro získání finanční pomoci. Vláda z toho viní mnohem horší recesi, než vůbec čekala, která výrazně snížila rozpočtové příjmy. Z toho důvodu vláda o víkendu schválila novou daň z realit, která jí má pomoci zvýšit příjmy a dosáhnout letos plánovaného schodku 7,6 procenta HDP.

Řecký parlament
Zdroj: ČT24/wikipedia.cz

Podle Venizelose jsou problémem i masivní daňové úniky. Podle něj pouze 160 tisíc Řeků uvedlo, že mají roční příjem nad 50 tisíc eur (1,23 milionu korun), a 25 tisíc přiznává příjmy nad 100 tisíc eur.

V loňském roce se Řecko stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a MMF mají Atény postupně získat 110 miliard eur. Řecko musí na oplátku razantně šetřit a provést úsporné reformy. Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude. Eurozóna se proto s MMF letos v červenci dohodla na druhém záchranném balíku ve výši 109 miliard eur. K němu už ale přispějí i soukromí věřitelé, kterými jsou zejména bankovní instituce.