Dohoda o South Streamu podepsána, vyhráno ještě nemá

Moskva/Soči - Dohodu o výstavbě nového plynovodu South Stream, který má zajistit dodávky plynu z Ruska přes Černé moře do jižní a střední Evropy, dnes v Soči za přítomnosti premiéra Vladimira Putina podepsala italská společnost Eni, francouzská EdF, německá Wintershall a ruský plynárenský gigant a iniciátor celého projektu Gazprom.

Hlavním akcionářem South Streamu je Gazprom s polovičním podílem, italská Eni má pětinový podíl, francouzské firmě EdF a Wintershall, divizi německého koncernu BASF, náleží po 15 procentech. Až dosud se podepisovala jen nezávazná memoranda, proto je dohoda považována ruským tiskem za klíčový dokument pro další osud ambiciózního projektu.

První větev plynovodu má fungovat od roku 2015. Náklady se odhadují na 15 až 24 miliard eur. South Stream má vést z jihu Ruska po dně Černého moře do Bulharska a odtud do Srbska, Maďarska, Slovinska, Rakouska a Itálie, s odbočkami do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. 

Analytici však upozorňují, že ani nyní po podpisu dohody nebude mít projekt vyhráno. Proti mluví nejen vysoké náklady s dlouhou návratností, ale i váhání Turecka s udělením potřebného souhlasu pro pokládku potrubí ve svých vodách.

Plynovod
Zdroj: ISIFA/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ruský South Stream vs. unijní Nabucco

Stupňuje se také nevole Evropské komise, která se obává, aby Moskva kvůli svému plynovodu nezhatila chystaný konkurenční plynovod Nabucco, který by měl do Evropy oklikou mimo Rusko přivést plyn od Kaspického moře a snížit tak závislost Evropské unie na ruském dodavateli.

Podle ruského listu Kommersant začala Evropská komise na účastníky chystané výstavby South Streamu vytvářet nátlak. V předvečer podpisu dohody prý varovala, že se postará Gazpromu o problémy, pokud jeho plynovod bude projektu Nabucco bránit. Evropský plán ale zatím zůstává jen na papíře, zatím naráží na problémy s financováním.

Na rozdíl od plynovodu Nord Stream, kterým začíná proudit ruský plyn do Německa přes Balt, tak South Stream nemůže počítat s unijními úlevami. Moskva se však chce zbavit závislosti na Ukrajině, přes kterou zatím proudí 80 procent ruského plynu do Evropy, a také nechce ztratit tvář odstoupením od projektu.

Plynovod Nabucco a South Stream
Zdroj: ČT24