Tank podle Harryho Pottera se prodává v Londýně

Londýn – Dnešním dnem končí v Londýně největší vojenský veletrh na světě. Přes 1200 výrobců zde už několik dní hledá kupce pro nejnovější zbraně, technologické inovace a další zařízení. Některé vynálezy budou v příštích letech pomáhat vojákům na bitevním poli. Jiné stroje se do akce nikdy nedostanou.

Příkladem zbrojní novinky, která zatím bojuje pouze o pozornost na veletrhu, může být tank se speciálním maskovacím zařízením. Ten je nejen špatně vidět v terénu, ale pro infračervené senzory se stává úplně neviditelným.

Opravdu zmatete nepřítele

„Je to určitá pokrývka, něco podobného jako plášť, co měl Harry Potter. Funguje v teplotním, infračerveném spektru. Jde o typ kůže, kterým pokryjete vozidlo jako kabátem. Takže se můžete vyhnout odhalení a opravdu zmatete nepřítele,“ vysvětluje Peder Sjolund, zástupce BAE Systems.

Tank
Zdroj: ČT24

Maskovací zařízení Adaptiv je jen jednou ze stovek inovací, o které se nyní zajímá zhruba dvacet tisíc návštěvníků veletrhu, od vojenských expertů po obchodní zástupce států. I když má maskování tanku univerzální použití, musí se firma, která ho vyvinula, v tvrdé konkurenci velmi snažit, aby našla kupce.

Vojenský průmysl a trh

„Princip je takový, že každý z těchto bodů se může jednotlivě ohřát nebo ochladit. To určuje softwarový program, který každému z nich zvlášť říká, jakou teplotu by měl mít. Pokud byste chtěli například napodobovat auto nebo jiný objekt, zmást nepřítele, každý z těchto bodů se teplotně přizpůsobí a vytvoří siluetu a teplotní podpis takového vozidla. A všechny body, které nejsou součástí obrazu, budou tvořit pozadí,“ pokračuje ve výkladu Peder Sjolund.

I vojenský průmysl se stal totiž v současnosti trhem, kde platí zákony nabídky a poptávky. Stálí zákazníci zavedených firem, například Američané nebo Britové, kvůli omezování vojenských operací škrtají armádní rozpočty. Výdaje naopak zvyšují Čína s Indií.

V Londýně končí zbrojní veletrh (zdroj: ČT24)