Češi v červenci splatili více půjček než v červnu

Praha – Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v červenci klesl na 6,24 procenta z červnových 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou. „Je to určitě dobrá zpráva, jak pro banky, tak pro dlužníky, ale i pro ty, kteří plánují nový úvěr, protože podmínky, za kterých banky budou půjčovat, se pravděpodobně o něco zlepší,“ komentuje to David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

U domácností podíl úvěrů v selhání, tedy půjček nesplácených 90 a více dní, v červenci mírně stoupl na 5,24 procenta z 5,21 procenta na konci června. U nefinančních podniků podíl nehrazených půjček v červenci klesl na 8,28 procenta z předchozích 8,45 procenta.

Podle základního scénáře z aktuálních zátěžových testů České národní banky by se podíl úvěrů v selhání na úvěrech měl u nefinančních podniků v následujících dvou letech pohybovat v rozmezí 8,3 až 8,7 procenta. Pro obyvatelstvo počítá ČNB v příštím roce v rámci základního scénáře s mírným nárůstem nesplácených úvěrů k 5,8 procenta.

Na co dát pozor

„Co se týče produktů, největší problém máme se spotřebitelskými půjčkami, protože na trhu existuje spousta nebankovních subjektů, které nectí žádná pravidla,“ varuje David Šmejkal. Nebezpečné jsou především vysoké úroky, ale také rozhodčí doložka či směnka. „Rozhodčí doložka nás zbavuje možnosti obrátit se na normální soud v případě sporu. Druhá věc jsou katastrofické směnky. To znamená: když je to nebankovní, méně seriózní firma, nabízí nám k podpisu směnku. A ta nás může skutečně dovést do situace, kdy jsme na kolenou,“ říká.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního července vzrostly o pět miliard korun na 1,085 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 67 miliard korun. Zadluženost podniků v červenci meziročně vzrostla o zhruba 41 miliard korun na 941 miliard korun. Proti červnu se zvýšila o zhruba osm miliard.

Rozhovor s Davidem Šmejkalem (zdroj: ČT24)