Američané zůstávají do budoucna pesimističtí

New York – Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem září zlepšila. Američané však zůstávají pesimističtí ve výhledu do budoucna a ukazatel očekávání klesl nejníže od roku 1980. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného Michiganskou univerzitou ve spolupráci s agenturou Thomson Reuters.

Celkový index důvěry stoupl na 57,8 bodu ze srpnových 55,7 bodu. Údaj z minulého měsíce byl nejnižší od listopadu 2008. Ekonomové podle agentury Reuters v průměru odhadovali mírný růst na 56,5 bodu.

Ukazatel spotřebitelských očekávání ale klesl na 47 bodů z 47,4 bodu a ocitl se nejníže od května 1980. Výhled na příštích dvanáct měsíců se zhoršil na 38 bodů ze 40 bodů, a klesl tak nejníže od února 2009, kdy světovou ekonomikou zmítala úvěrová krize. Index hodnocení současných podmínek se naopak zvýšil na 74,5 bodu z 68,7 bodu v předchozím měsíci.

Šance na návrat do recese - jedna ku třem

Spotřebitelé jsou stále více pesimističtí ve výhledu růstu ekonomiky a rostou obavy, že by se americká ekonomika mohla propadnout zpět do recese. Podle nedávné ankety agentury Reuters mezi ekonomy je šance na návrat do recese jedna ku třem.

Tři ze čtyř spotřebitelů pak očekávají v následujícím roce špatné časy pro ekonomiku. Na počátku roku se stejně vyjádřila pouze polovina respondentů. Důvěrou spotřebitelů v hospodářskou politiku otřásly politické tahanice kvůli dluhovému stropu. Ekonomové sledují index důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.