Trestat za překročení výdajů bude nyní snazší

Vratislav - Dvoudenní neformální zasedání ministrů financí Evropské unie v polské Vratislavi je u konce. Včerejší jednání přineslo dohodu o zpřísnění rozpočtových pravidel, která umožní trestat vlády za překročení výdajů. Za vyšší deficit, než stanoví limit, tak bude členským státům hrozit finanční sankce.

Trestat za překročení výdajů bude od nynějška jednodušší. Dosud byl k sankcím potřeba souhlas většiny vlád. Nyní si potrestaná země bude muset naopak sehnat slovo většiny k tomu, aby sankce odvrátila. Je to ale zatím návrh, který ještě musí odsouhlasit Evropský parlament, říká polský ministr financí Jacek Rostowski.

Ministři se zabývali tím, jak vybudovat mechanismus omezující nadměrné utrácení. Pravidlo, že deficit rozpočtu nesmí přesáhnout tři procenta HDP, porušovaly mnohé evropské země, včetně Německa a Francie.

Už tři členové eurozóny teď museli požádat o pomoc, nejvážnější situace je v Řecku. Evropa ho chce přesto nad vodou udržet, přestože náklady na jeho záchranu se ale můžou vyšplhat až do stovek miliard eur, a to především na účet Německa.

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Budeme muset přemýšlet o střednědobých možnostech, abychom intervenovali státy v Evropě, které nezvládají plnit své povinnosti, a abychom se ujistili, že pakt stability a růstu udrží.“ 

Evropským státníkům přijel poprvé v historii poradit i americký ministr financí Timothy Geithner, podle kterého musí Evropská unie a Spojené státy spolupracovat.

Do Vratislavi míří také zástupci Evropské odborové konfederace. Ti budou demonstrovat proti výrazným úsporám, které mají za následek úbytek pracovních míst a nezaměstnanost hlavně mezi mladou generací.