Česko a Polsko by měly o euru také rozhodovat

Vratislav - Eurozóna by při společném rozhodování o posílení hospodářské koordinace a společné měny neměla zapomínat na země, kde se eurem zatím neplatí. Polsko nebo Česko mají časem společnou měnu přijmout. Nelíbí se jim proto, že se o její budoucnosti zatím rozhoduje bez nich. Po skončení neformálního zasedání ministrů financí zemí Evropské unie ve Vratislavi to uvedl šéf Polské národní banky Marek Belka.

Stejně jako jiné členské země se Polsko a Česká republika při vstupu do unijního bloku zavázaly, že přijmou euro. Státy střední a východní Evropy neplatící eurem proto usilují o to, aby při rozhodování o reformách jednotné evropské měny byl slyšet i jejich hlas. Nechtějí totiž vstupovat do eurozóny s pravidly, na jejichž vznik neměly vliv.

Marek Belka:

„To, co se děje v eurozóně, má vliv na společný trh a finanční integraci. Z pohledu zemí, které se vidí jako budoucí členové eurozóny, je důležité, abychom věděli o rozhodnutích v rámci eurozóny a chápali je, to jsme dali jasně najevo.“

Od pátku se ministři financí ve Vratislavi snažili najít cestu z nynější dluhové krize. V nejtěžší situaci se momentálně nachází Řecko, kterému už brzy hrozí platební neschopnost. Jenže některé země Aténám pomohou jen za určitých podmínek, Finsko navíc žádá hmotné záruky. „Dohoda o tom je na dosah ruky,“ tvrdí francouzský ministr financí Francois Baroin. V pátek jeho finská kolegyně Jutta Urpilainenová uvedla, že řešení by se mělo najít během měsíce.

Další pomoc až po splnění podmínek

Řekové tak budou muset na další část půjčky ze záchranného fondu čekat déle, než se původně předpokládalo. Její uvolnění se původně plánovalo na září, ale rozhodnutí o tom, zda se tak stane, eurozóna udělá teprve v říjnu. Ukázalo se totiž, že Atény neplní podmínky pro čerpání finanční pomoci tak, jak se zavázaly.

Dnešní setkání ve Vratislavi ministři zkrátili. Podle organizátorů se sem sjelo několik desítek tisíc odborářů z celé Evropy. Ti chtějí protestovat proti úsporným opatřením, pro která se v nynější vážné hospodářské situaci rozhodly vlády řady zemí.