Úterý bude ve znamení diskusí o rozpočtu a stravenkách

Praha – O státním rozpočtu na příští rok bude tripartita mimořádně diskutovat ještě v úterý. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů jednali o rozpočtu už minulý čtvrtek. Diskuse však byla přerušena, protože se ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) udělalo nevolno. Teď už je ministrův stav stabilizovaný. Úterní zasedání by tak mělo být pokračování, kde se bude hovořit o připomínkách k rozpočtu a jejich případného zohlednění. Ve středu by mohla o rozpočtu hlasovat vláda. V dnešní Partii na TV Prima to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

V úterý tak nejspíš bude vláda hodnotit vznesené argumenty a vyvozovat z nich důsledky. „Buďto se to týká drobných úprav v rozpočtu, které je možné ještě teď udělat, to je jedna věc, a nebo se týká věcí, které je potřeba zohlednit potom při naplňování rozpočtu v průběhu toho roku, na který je ten rozpočet schválen,“ uvedl Drábek.   

Jaromír Drábek:

„Je svoláno mimořádné jednání tripartity na úterý večer.“

Tripartitu však nejspíš nečeká klidná diskuse. Rozpočet totiž na čtvrtečním jednání kritizovali zaměstnavatelé i odbory. Drábkův oponent v diskusi, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, vyjadřoval výhrady i dnes. Řekl mimo jiné, že podle odborů nejsou některá čísla v návrhu rozpočtu správná. Například předpokládaný růst ekonomiky v příštím roce o 2,5 procenta považují odbory za velmi přehnaný stejně jako odhadovaný růst spotřeby domácností. „Jsme zvědaví s čím teda ministr Kalousek a jeho náměstci přijdou. Já očekávám, že budou brát vážně ty naše výhrady, ať už teda tu výhradu, že se domníváme, že výše HDP, kterou odhaduje ministerstvo financí, je nadhodnocená. To samozřejmě potom ovlivní veškeré dění okolo toho státního rozpočtu, především na té příjmové straně,“ dodal Zavadil.

Šéf odborářů také vládě vytkl, že rezignuje na některé typy daní a dalších příjmů rozpočtu. Doporučil mimo jiné snížit daňové paušály nebo změnit stropy odvodů na pojistném. V tom, že je systém výdajových paušálů ještě třeba prodiskutovat, Drábek se Zavadilem souhlasil. Nyní jsou podle ministra nastaveny vysoko. Důležité je však podle něj spíše odbourávání různých daňových výjimek. Odmítl naopak zvyšování přímých daní.

16:9
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Vláda musí podle zákona předložit návrhu rozpočtu sněmovně do konce září. Zbývají jí na to tedy dva týdny. Během této doby se však bude muset na rozpočtu shodnout i koalice. Nyní je největším zádrhelem vyrovnání s církvemi. To chtějí Věci veřejné připustit, jen pokud jim Kalousek přidá finance na dopravní infrastrukturu. „Já rozhodně nechci blokovat vyrovnání s církvemi a říkat, že dokud nedostaneme na dopravu, nedostanou své peníze zpátky. Ale pokud nám pan ministr Kalousek říká: 'Na tohle já peníze vždycky najdu', tak bych byla ráda, jestli náhodou v tom balíčku, ze kterého ty peníze brát bude, nejsou také ty peníze na tu dopravu nebo na ty jiné resorty,“ uvedla místopředsedkyně VV Karolína Peake v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Jablkem sváru budou v úterý i stravenky

Zatímco rozpočet vyvolává vášně především na úrovni tripartity, na daňové reformě se nemůže shodnout ani sama koalice. Úterý proto nebude pouze ve znamení diskusí o rozpočtu, ale také rozhovorech rušení daňových výjimek. Nejcitlivějším bodem budou nejspíš stravenky. Proti jejich zdanění ostře vystupují především Věci veřejné. Výhrady mají i občanští demokraté. Sněmovna by tak mohla reformu projednat již na své nejbližší schůzi, která začne v úterý. V dnešních Otázkách Václava Moravce se na tom shodla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s Karolínou Peake.

„Zvyšoval hlas, jenže to já si moc neberu, takže s tím na mě nemůže moc chodit,“ popsala Němcová Kalouskovu reakci na fakt, že nechce rušit zvýhodnění stravenek.

Občanští demokraté chtějí podle Němcové ještě o vynětí stravenek jednat, i když to podle ní není hlavní téma daňové reformy. „Nicméně, hovoří se o tom, tedy říkám to jako stanovisko i ODS, že chceme, abychom se o tom ještě bavili,“ řekl. Peake také považuje otázku stravenek za problém, vadí jí ale spíš neustálé změny daňového systému.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)