Zavadil: Stávka zatím nebude, odborářských akcí už bylo dost

Praha – Českomoravská konfederace odborových svazů zatím nepočítá se stávkou. Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila by o sobě měly dát slyšet také občanské iniciativy, o čemž s nimi chtějí odbory 26. září jednat. Na zítřejším jednání tripartity si chtějí zástupci ČMKOS vyslechnout především stanovisko vlády k jejich připomínkám k návrhu rozpočtu na příští rok. Rozpočet musí vláda podle zákona poslancům předložit do konce září, senátoři o něm nehlasují.

Českomoravská konfederace odborových svazů se dnes radila o svém dalším postupu proti podobě reforem navrhovaných vládou. Odboráři totiž dlouhodobě odmítají podobu většiny vládních reforem a k tomu přidali i kritiku návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Vadí jim především podle jejich názoru příliš optimistický 2,5procentní odhad růstu české ekonomiky v příštím roce.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

"Rozpočet byl sestavován v době, kdy ještě řada věcí nebyla v takové fázi, v jaké je dnes. Mám na mysli to, co se děje v Evropě, to, co se děje s nastávající krizí. Situace ve Francii a v Německu začíná být velmi dramatická. Rozpočet je postaven na číslech, která podle nás neodrážejí tuto situaci.

Před jednáním se očekávalo, že odbory v reakci na reformy pohrozí další stávkou. To se ale nakonec nestalo. „Rada zatím nerozhodla o konání stávky. My máme 26. září schůzky se sedmi občanskými iniciativami. S nimi chceme probrat další postup, protože se domníváme, že odbory už v této zemi udělaly spoustu akcí a teď je potřeba do toho zapojit veřejnost, aby taky dala jasně najevo, že s těmi reformami nesouhlasí,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 Zavadil. O stávce budou odbory dál uvažovat až poté, co proběhnou veškerá naplánovaná jednání a hlasování o reformách v Parlamentu.

Veřejnost spí, tvrdí Zavadil

Aby odbory stávku vyhlásily, musí cítit podporu veřejnosti. Ta ale zatím podle Zavadila spí. Odbory samy postoj vlády změnit nemohou. „Jestliže skutečně 80 procent lidí nesouhlasí, tak by to měli dát jasně najevo,“ zdůraznil.

Určitá rozpolcenost je podle něj znát i v rámci ČMKOS. „Řada zaměstnanců, našich členů v základních organizacích, cítí strach,“ uvedl Zavadil. V mnoha průmyslových svazech je podle něj situace taková, že proti svému zaměstnavateli, se kterým se dohodnou, nechtějí vystupovat. Naopak jsou tam prý svazy, které volají po tvrdších akcích. Jejich množství se přitom podle Zavadila zvětšuje.

Rozhovor s Jaroslavem Zavadilem (zdroj: ČT24)

Zvýhodnění stravenek se zřejmě rušit nebude

Odbory dlouhodobě protestují například proti daňové, sociální či penzijní reformě a dále také proti změnám v zákoníku práce. Většinu z nich Poslanecká sněmovna přitom již schválila. Ty zákony jsou už schválené Poslaneckou sněmovnou, samozřejmě může Senát připravit a schválit nějaké pozměňovací návrhy, poznamenává ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Naděje odborářům svitla aspoň v jednom případě - daňové zvýhodnění stravenek se zřejmě rušit nebude. Proti odstranění této výhody se kromě Věcí veřejných postavila i část ODS, a ministerstvo financí tak bude muset tuto pasáž z daňové reformy nejspíš vyškrtnout.