Maďaři, kteří jedí a pijí nezdravě, si připlatí

Budapešť – Maďarsko zavádí novou daň na takzvané nezdravé potraviny a nápoje. Vláda se tímto způsobem rozhodla reagovat na zhoršující se zdravotní stav Maďarů. Daň má ročně přinést 20 až 30 miliard forintů, tedy v přepočtu dvě až tři miliardy korun. Vybrané peníze budou směřovat do zdravotnictví.

Nová zdravotní daň bude platit na všechny výrobky, které obsahují velké množství cukru nebo soli. Mezi ně patří třeba brambůrky, křupky, tyčinky, ale také energetické nápoje, limonády, bonbóny nebo zmrzliny. 

Miklós Szócska, náměstek ministra zdravotnictví

„Vedeme žebříček v srdečních chorobách i v onkologických onemocněních. Lidé nám předčasně umírají a s tím musíme něco dělat. Jedno z opatření, která v tomto směru pomohou, je daň na nezdravé produkty.“ 

Opatření vítají lékaři a dietologové. Podle nich by se ale mělo jít ještě dál. Kritizují například to, že z původního návrhu vypadla jídla s vysokým obsahem tuku – například hamburgery či smažené pokrmy. „Věřím, že to trochu pomůže změnit chování lidí. Například aby místo chipsů chroupali u televize mrkev. Mně ale v tom seznamu produktů chybí tučná jídla,“ vysvětluje primářka obezitologie v Nemocnici sv. Imricha Mária Audikovszkyová. 

Limonády
Zdroj: ČT24

Proti dani protestují firmy, které produkty vyrábějí. Daň považují za diskriminační, podle nich povede k zavírání továren, ztrátě pracovních míst a většímu využívání náhražek. „Daň nás zasáhne dost tvrdě. Naše produkty, o kterých si vůbec nemyslím, že jsou nezdravé, jsou relativně levné a dostupné. Tahle daň je zdraží až o 60 procent. A naše prodeje v Maďarsku by mohly klesnout až o polovinu,“ míní majitel firmy Ziegler KFT János Ziegler. 

Nařízení se většinou nelíbí ani běžným lidem, kteří navíc pochybují o jeho účinnosti. „Daň jenom zdraží rodinné rozpočty a lidi budou mít míň peněz na další výdaje. Stejně to budou kupovat dál kvůli dětem. Ty to chtějí a rodiče jim to neodepřou,“ myslí si nakupující v supermarketu István. 

Daň za nezdravé potraviny (zdroj: ČT24)

Vláda ale za svým rozhodnutím stojí a má i konkrétní plány, jak peníze do medicíny investovat. V prvním roce hodlá financovat plán, který má zabránit odchodům lékařů a zdravotníků ze země.