Turisté si oblíbili Estonsko

Praha/Tallinn - Estonsko se stává vyhledávaným cílem turistů. Do země jich nyní přijíždí nejvíce v historii a navíc zájem o tuto zemi neopadá. Pomáhá tomu i reklama na místní krásy země, do které už Estonsko investovalo v přepočtu zhruba 120 milionů korun.

Do přístavu v Tallinnu připluje denně až šest trajektů, což pro město znamená jen za půl roku skoro pět milionů turistů. „Jsou tu velmi hezké staré budovy ale i další věci. Kolem města je nádherná scenérie,“ říká nizozemská turistka Ukie Bouwmmanová. 

Během prvních šesti měsíců roku v zemi přespalo 1,2 milionu turistů. Celkem šlo o 15 procent více než za loňské první pololetí. Nápor turistů zaznamenaly hotely, restaurace, ale i letiště. Například tallinnské se před nedávnem stalo jedním z nejrychleji rostoucích v celé Evropě. Od ledna do konce června jím prošel téměř milion turistů, což znamená meziročně skoro 40procentní nárůst. 

Tallinn
Zdroj: ČT24/rtwin30days.com

Erik Sakkov, člen dozorčí rady letiště v Tallinnu

„Dobré je, že letenky do Estonska jsou levné. Lidé sem proto jezdí, líbí se jim tu a po svém návratu domů o tom vyprávějí. To turismu taky určitě pomáhá.“ 

Letos je Tallinn hlavní město kultury, což povzbudilo návštěvníky i jejich útraty. Estonská Rada pro turismus chce proto situace využít a investuje do reklamní kampaně. „Marketing máme postavený na čtyřech bodech. Lidi lákáme na staré město, kulturu, přírodu ale třeba i na zdravotní turistiku,“ přibližuje ředitel estonské Rady pro turismus Tarmo Mutso. 

Přestože země netěží výhradně z turismu, na její ekonomiku má nárůst návštěvníků velký vliv. Na hrubém domácím produktu země se podílí devíti procenty.

Estonsko (zdroj: ČT24)