Inspekce: Pražský dopravní podnik používá „nekalé praktiky“

Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) zahájí správní řízení s pražským dopravním podnikem (DPP). Podle ČOI používá DPP nekalé obchodní praktiky, když nabízí takzvané jízdné zdarma pro děti. Informovala o tom televize Nova. Aby mohly v pražské MHD cestovat děti zdarma, musí ty mladší mít vlastní průkaz a starší si pořídit kartu Opencard a nechat si na ni za poplatek nahrát údaje.

Aplikace „jízdné zdarma“ stojí 120 korun

Jízdné zdarma podle zákona o ochraně spotřebitele znamená, že je bez dalších poplatků. Ve skutečnosti se ale malé dítě musí prokázat průkazem s fotografií a dítě od deseti let si musí pořídit kartu Opencard a nechat si nahrát aplikaci „jízdné zdarma“ za 120 korun. Povinnost této nahrané aplikace na Opencard platí i pro seniory od 65 do 70 let.

„Dopravní podnik neinformuje spotřebitele, jak by měl, takže se dopouští nekalé obchodní praktiky,“ uvedla zástupkyně ředitele ČOI pro Prahu a Střední Čechy Šárka Balková. „Dopravní podnik nesouhlasí se závěry uvedené v protokolu České obchodní inspekce a podal námitky,“ reagovala mluvčí DPP Ilona Vysoudilová. Správní řízení by mohlo být pravomocně uzavřeno do konce roku a DPP by mohl dostat pokutu až pět milionů korun.

Březina: Opencard budou využívat všichni

Požadavek, aby měli cestující od deseti do 15 let a od 65 do 70 let Opencard, magistrát v minulosti hájil možností lepší kontroly jízdenek nebo sledováním počtu pasažérů. Náměstek primátora za ČSSD Karel Březina v květnu řekl, že v budoucnosti budou muset využívat Opencard všichni cestující v pražské hromadné dopravě.

Karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie na konci srpna obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.