Dostavba Temelína je hlavní prioritou nového šéfa společnosti ČEZ

Praha – Výstavba nových bloků jaderné elektrárny Temelín je hlavní prioritou nového generálního ředitele energetické společnosti ČEZ Daniela Beneše. S novým šéfem zároveň přichází definitivní odklon od zahraničních investic a obnovitelných zdrojů. Podle představ vlády by měl ČEZ více spolupracovat při energetické strategii země. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD).

Rozvoj jaderné energetiky, a to nejen pokud jde o Temelín. Taková je priorita Daniela Beneše, který minulý týden vystřídal ve vedení společnosti Martina Romana. Beneš tak krom dostavby Temelína chce také prodloužit provoz jaderné elektrárny Dukovany a zvýšit výkon současných bloků jaderných elektráren. Další oblastí je podle Beneše optimalizace uhelného portfolia a vyřešení sporů se všemi uhelnými společnostmi. Neméně důležité je podle jeho slov také teplárenství.

Beneš dále prohlásil, že etapu zahraniční expanze vnímá velmi pozitivně a ani investice do velkých solárních parků za chybu nepovažuje. Domnívá se ale, že do budoucna má smysl zabývat se pouze větrnými a vodními elektrárnami. „Chtěli bychom v našem výrobním portfoliu mít obnovitelné zdroje v zahraničí. To jsem řekl i panu premiérovi. Ale není to nic tak masivního. V Česku nemáme v plánu rozvíjet obnovitelné zdroje,“ uvedl.   

Konstatoval také, že pokud chce Česko být energeticky soběstačné, tak není moc možností kromě jaderné energetiky. „Když prohrajeme jádro, vydáme se do spárů ruského plynu. Třetí cesta není. Obnovitelné zdroje nepokryjí energetickou potřebu republiky,“ prohlásil v rozhovoru pro MfD.