S&P snížila Itálii rating o další A, přispěli k tomu i politici

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň na známku A. Za poklesem stojí především horší výhled ekonomiky a nejistá politická scéna. Snížení ratingu se čekalo spíše od menší ratingové agentury Moody's, od S&P to bylo pro mnohé překvapení.

Proč právě Itálie?

„Předpokládáme, že dosavadní pokles tempa hospodářského růstu Itálie vládě ztíží plnění aktualizovaných fiskálních cílů. Navíc podle našeho názoru váhavá odpověď italské vlády na současné napětí na finančních trzích naznačuje, že politická nejistota ohledně způsobů, jak ekonomické problémy Itálie řešit, přetrvá i do budoucna,“ píše S&P.

Itálie byla již od května pod drobnohledem agentury S&P. Nečekalo se však, že ke snížení ratingu reálně dojde. Agentura S&P navíc nepředpokládá, že by Itálie za vlády Silvia Berlusconiho dokázala na krizi adekvátně reagovat, a proto je možné, že by ke snížení ratingu v případě Itálie ještě mohla sáhnout.

Berlusconi S&P kritizuje

„Zdá se, že názory agentury Standard & Poor's mnohem víc určují novinové články než realita. Vypadá to, že jsou negativně ovlivňovány politickými úvahami.“

Itálie podle Berlusconiho již zavedla opatření, která mají dovést zemi k vyrovnanému rozpočtu. Další kroky se budou týkat zrychlení hospodářského růstu země. Itálie je tlačena ke snižování svého dluhu, který nyní činí zhruba 1,9 bilionu eur (asi 46,8 bilionu korun). Z tohoto důvodu italská vláda přijala úsporná opatření ve výši 59,8 miliardy eur (asi 1,47 bilionu korun), která už minulý týden schválil parlament. Do roku 2013 slibuje Itálie vyrovnaný rozpočet.

Nad krokem S&P se nepozastavuje jen italský premiér. „Snížení italského ratingu je poněkud nečekané a myslím, že to smrdí,“ uvedl ekonom hongkongské Natixis SA Luca Silipo. V poslední době se o snižování ratingu hojně spekulovalo. Především ohledně úvěrové spolehlivosti Francie. Ta si však na rozdíl od Itálie stále drží maximální hodnocení AAA. Snížení italského ratingu nepomáhá ani eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí. 

I přes snížení ratingu se stále najdou investoři, kteří Itálii věří a radí v následujících měsících nakupovat italské dluhopisy, které kvůli nervozitě na trzích slibují vysoký výnos. „Bankrotový scénář se zdá pro tak velkou ekonomiku nemyslitelný,“ podotkl hlavní investiční stratég banky UBS George Boubouras.

„Situace se bude zhoršovat a přijde další snížení ratingu. Itálie má potenciál krizi vyřešit, politika v zemi je ale příliš slabá,“ myslí si analytik německé Baader Bank Robert Halver. Itálie přitom s ratingovými agenturami válčí od srpna, kdy místní úřady provedly razie v milánských kancelářích společností S&P a Moodys. A to kvůli podezření, že záměrně oslabily italské akcie. Měla to být mimo jiné reakce na tehdejší varování S&P, že hodnocení Itálie půjde výhledově dolů.

Jak reaguje euro? 

Euro zareagovalo poklesem kurzu. K dolaru jeho kurz klesl až o půl centu na 1,3610 USD. Euro se tak přiblížilo zhruba sedmiměsíčnímu minimu 1,3495 USD, na němž bylo minulý týden. Pokud by euro dále klesalo, může se dostat až k 1,3410 USD. Euru pomáhají naděje, že se Řecku podaří dohodnout s mezinárodními věřiteli na uvolnění další tranše záchranného úvěru.

Překvapivé snížení ratingu ovlivnilo i akcie na Tokijské burze. Hlavní index Nikkei 225 odepsal 142,92 bodu a den uzavřel poklesem o 1,61 procenta na hodnotě 8721,24 bodu. Podobně širší index Topix odepsal 1,7 procenta na 755,04 bodu.

Vliv na pokles kurzu měla i zpráva, podle které dvě velké čínské banky zastavily měnové swapy s některými bankami v Evropské unii. Obávají se totiž zhoršení krize a dalšího snižování státních ratingů.

Potíže eurozóny by mohly globální ekonomiku zpomalit víc, než se předpokládalo. Světové trhy teď čekají na stanovisto americké centrální banky (Fed), od které očekávají další opatření na podporu největší ekonomiky světa.