Prodeji Sazky už nic nebrání

Praha - Prodej Sazky bude pokračovat. Nic na tom nezměnil ani návrh společnosti Gladiolus, ovládané Pentou a E-Investem, která požadovala zastavení veřejné soutěže. Městský soud v Praze dnes její návrh zamítl. O Sazku usilují tři firmy - PPF společně s KKCG, Synot Holding a zřejmě i Charlcoal. Obálky s jejich nabídkami se budou rozlepovat v pondělí. Pentu rozhodnutí soudu nepřekvapilo.

„Nejsme tím překvapení. Po pravdě řečeno od soudce, který legitimizoval všechny dosavadní a podle našeho názoru protizákonné postupy v souvislosti s konkurzem Sazky, jsme ani jiné rozhodnutí neočekávali,“ prohlásil mluvčí Penty Martin Danko.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka hodlá oficiálně zveřejnit zájemce až po vyhlášení vítěze tendru. Do výběrového řízení na prodej Sazky se přihlásily tři subjekty. Jediným rozhodujícím kritériem je kupní cena a Sazku tak získá ten, kdo dá nejvíce. Společnou přihlášku už potvrdily skupiny PPF a KKCG, závazně se přihlásil také Synot Holding. Třetím uchazečem o Sazku je údajně firma Charlcoal, napojená na podnikatele Pavla Tykače. 

Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze

„Soud opětovně prostudoval podmínky výběrového řízení, argumenty společnosti Gladiolus, věřitelského výboru i insolvenčního správce, a dospěl k závěru, že podmínky výběrového řízení jsou sice nastaveny přísně, ale jednoznačně ve prospěch přihlášených věřitelů a jsou v souladu se zákonem. Je rovněž třeba poznamenat, že výhrady proti podmínkám výběrového řízení uplatnil pouze jeden z více než dvou tisíc přihlášených věřitelů.“

„Jsme samozřejmě potěšeni rozhodnutím soudu. Předložili jsme k jednotlivým podmínkám výběrového řízení velmi podrobné vysvětlení a soud na základě toho znovu potvrdil své vlastní původní rozhodnutí o tom, že podmínky, které byly v rámci výběrového řízení nastaveny a následně schváleny věřitelským výborem i soudem, jsou stanoveny korektně a transparentně,“ prohlásila mluvčí konkurzního správce Sazky Lenka Tichá.

Nabídky pošle trojice firem do pátku

Podle Cupky všichni zájemci o Sazku splnili podmínky schválené soudem a v termínu složili požadovanou kauci 500 milionů korun. Proto jim vznikla povinnost podat do 23. září závaznou finální finanční nabídku a složit celkovou kupní cenu, s níž se chtějí o podnik Sazka ucházet. „Zatím žádná oficiální nabídka nepřišla, ale to se do pátku změní, ještě je čas,“ prohlásil dnes pro server Aktuálně.cz Cupka. Vítěze tendru chce vyhlásit okamžitě poté, co se po rozlepení obálek ukáže, kdo nabídl za Sazku nejvíc. 

Už v minulosti finanční skupina Penta i společnost E-Invest potvrdily, že se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastní. Jako důvod uvedly, že jej považují za zmanipulované a netransparentní. Přesto mají o Sazku zájem, své nabídky podají zvlášť a kupní cenu složí u Komerční banky. Ovšem Cupka potvrdil, že nebude moci brát na zřetel žádnou nabídku činěnou mimo výběrové řízení, neboť její předkladatel by tím získal neoprávněnou výhodu. 

V konkurzu se Sazka ocitla na konci května. Insolvenční správce pak výběrové řízení na prodej firmy vyhlásil 19. srpna. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny.