Almunia varoval před nutností revitalizovat více evropských bank

Brusel – Kvůli dluhovým problémům bude možná potřeba revitalizovat více než 9 evropských bank, které v létě neuspěly v zátěžových testech. V souvislosti s napjatou situací to dnes pronesl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Evropská unie by podle něj měla prodloužit mírnější pravidla pro poskytování státní pomoci bankám. Tato opatření měla vypršet na konci roku. Almunia nicméně prohlásil, že Evropskou komisi, která v EU dohlíží na dodržování pravidel a norem, požádá o jejich prodloužení.

Podle agentury AP jsou jeho výroky prvním případem, kdy vysoký představitel EU připustil, že letní zátěžové testy možná neoznačily všechny slabé banky v regionu, které potřebují posílit kapitál. „Upřednostnil bych návrat k běžným pravidlům dříve, a to bylo také mým záměrem až do léta,“ řekl Almunia. „Avšak situace, s níž se potýkáme v těchto dnech, vyzývá k rozšíření nynějších krizových režimů státní podpory,“ dodal.

Jeho vyjádření přichází v době, kdy se trhy obávají dopadů možného bankrotu Řecka a dluhových problémů v dalších zemích eurozóny na evropský bankovní sektor. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová nedávno vyzvala k rekapitalizaci evropských bank, které nejsou schopny zajistit si kapitál na trzích. Kvůli tomu se na její hlavu snesla od evropských politiků vlna kritiky. Založena byla na tom, že zátěžové testy ukázaly, které banky jsou v problémech.

V testech neprošlo devět bank. Tyto instituce musí do půlky října předložit plány, jak chtějí navýšit kapitál. Pak budou mít několik měsíců na to, aby buď peníze získaly na trhu, nebo požádaly vlády o pomoc.