Airsoft: Když si generální ředitel a sekretářka hrají na vojáky

Praha - Nabídka teambuildingových akcí se neustále rozrůstá. Zajímavým zpestřením vztahů mimo pracoviště může být také airsoft. Narozdíl od paintballu se nejedná o přestřelky, ale o schopnost kooperace, strategického myšlení a spolupráce. Airsoft se hraje v mnoha pojetích od čistě zábavního až po napodobování reálných vojenských jednotek včetně stejné výstroje a výcviku.

„Říká se jedna věc, a to že nic nestmelí člověka jako bok po boku. Když spolu jdou vojáci na nějakou misi, do války, kamkoliv a vrátí se, tak pouto mezi nimi, který se vytvoří, je něco, co obyčejný člověk nezná. A my v jistém přeneseném slova smyslu se tady pokoušíme o něco podobného. Vytvořit mezi lidmi pouto, stmelit je, díky tomu, že jsou spolu zalezlí v zákopu, lítají jim nad hlavou kuličky,“ přibližuje Jan Pilař z Alphaairsoft.cz. 

Airsoft je moderní druh vojenského sportu podobný paintballu. Místo munice s barvou se v něm ale používají malé plastové kuličky. Jeho kořeny sahají do východní Asie konce 80. let 20. století, hlavně pak do Japonska. Právě z této země přišel i nápad využít airsoft pro firemní teambuildingy. 

„Kolektiv se stmelí a pozná se, kdo je schopný být ve vypjatý situaci iniciativní, kdo umí pracovat v týmu, kdo s tím má naopak problémy. Což jsou všechno aspekty, se kterými se pak dá ve firmě dál pracovat,“ dodává Pilař. 

Prokáže ředitel své schopnosti nebo se nechá „sestřelit“ sekretářkou?

„Každá skupina si volí svého sociálně nejsilnějšího jedince a teď je otázka, jestli generální ředitel ustojí své místo. Pravdou je, že v těchto aktivitách se tvoří umělé vazby, kdy člověk bojuje sám za sebe a taky za skupinu,“ myslí si Jan Theodor Kozumplík, manažer K&Partner. 

Odhalené charaktery členů pracovního kolektivu ale mohou stejně jako u jiných druhů teambuildingu dodatečně způsobit problémy v práci. Proto ani airsoftový teambuilding není pro všechny. „Office manažerka, která byla dlouholetě na svém místě velmi šťastná, mi popisovala jeden z příběhů. Dalo by se říct, že by zůstala ve firmě i nadále, ale poté, co střelila generálního ředitele do hlavy, tak generál zjistil, že není možné, aby zůstala na svém místě, a propustil ji,“ dodává Kozumplík. 

„Preferujeme vícedenní akce – dva, tři dny, ale není problém udělat akci na odpoledne nebo na celý týden. Co se týče scénářů, tak se tady dá zažít v podstatě cokoliv – lov na teroristy v Afghánistánu, boj s pašerákama diamantů v Nigérii, záchrana rukojmích v Iráku nebo třeba hledání ztraceného pilota v Kosovu,“ vysvětluje Pilař. 

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Kolik airsoft stojí?

I přesto, že se průměrná cena vybavení pro hráče airsoftu pohybuje do deseti tisíc korun, nepatří military teambuildingy mezi ty nejlevnější. Cena roste s druhem a množstvím použité techniky. 

Jan Pilař, Alphaairsoft.cz:

„Pro firmy samozřejmě záleží, jakým způsobem se akce naspecifikuje. Nicméně, pokud se budeme bavit o tom, že sem přijede firma – kolektiv 20 lidí na tři dny a nějaký standardní průběh akce, můžeme se pohybovat řádově kolem 200 tisíc za takovou akci. Jinak technika a provoz techniky, třeba BVP, vychází zhruba sedm tisíc korun na hodinu, tank je zhruba 21 tisíc, Hummer je taky mezi pěti a sedmi tisíci. Jsou to poměrně vysoké částky, ale myslím si, že to za to stojí.“