SZPI stahuje z prodeje konzervované sardinky z Estonska

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v konzervovaných sardinkách pocházejících z Estonska nadlimitní obsah histaminu, který může vyvolat stavy podobné potravinové alergii. Proto výrobek nařídila stáhnout z prodeje. Konzervy značky SAIRA Sardinela distribuuje liberecká společnost Baltaxia. SZPI v žádném případě nedoporučuje konzumaci této potraviny, jak uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Ve vzorku sardinek odebraném v prodejně obchodního družstva Konzum v Ústí nad Orlicí byly překročeny limity pro histamin několikanásobně. Předpisy připouštějí maximálně 100 miligramů histaminu na kilogram, případně 200 miligramů u některých takzvaných podvzorků. Odebrané vzorky u estonských sardinek vykazovaly až 1522 miligramů.

Histamin je biogenní amin, tedy organická sloučenina odvozená od amoniaku. Při konzumaci ve velkém množství může vyvolat příznaky takzvané pseudoalergie, konkrétně například svědění, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a vyrážku. „Nejčastějším zdrojem intoxikace histaminem bývají kromě nevyhovujících ryb také některé sýry, červená vína a orientální potraviny připravované fermentací,“ popsal Spáčil.

Na obale konzervy je uveden název SAIRA Sardinela ve vlastní šťávě s přídavkem oleje. Hmotnost balení je 240 g, jako datum minimální trvanlivosti je uveden 28. leden 2013. Označení šarže je 175228.

„Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tento výrobek doma. Nelze též zcela vyloučit, že jednotlivé závadné kusy balení mohou stále být v nabídce prodejen, protože stahování dosud nebylo ukončeno,“ dodal Spáčil. Další informace najdete na stránkách inspekce.