VV nepřesvědčily Kalouska o vydání dalších peněz pro dopravu

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek i nadále nehodlá uvolnit ministerstvu dopravy dalších 9 miliard do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok. Svůj postoj nezměnil ani po dnešním jednání s poslanci Věcí veřejných a ministrem dopravy Pavlem Dobešem z téže strany. Ministerstvo požaduje zvýšení rozpočtu, jinak prý nezbudou peníze na nejnutnější dostavby silnic nebo spolufinancování projektů s pomocí EU.

„Vysvětlovali jsme si, že všichni chceme rozvoj infrastruktury, i pan ministr Kalousek,“ komentoval jednání předseda VV Radek John. Ministr dopravy Dobeš však později řekl, že ministr financí ohledně peněz pro dopravu VV nic nepřislíbil. „Bylo řečeno, že není kde brát, nejsou finanční prostředky,“ řekl. Kalousek nechtěl jednání s VV podrobně komentovat. „Přišel jsem jim to vysvětlit,“ poznamenal pouze.

Ministr dopravy argumentuje také tím, že bez posílení rozpočtu SFDI o devět miliard bude muset ČR v příštích letech vrátit EU 36 miliard korun. Stát by podle něj totiž peníze nevyčerpal, protože by z rozpočtu nedal dostatek peněz na spolufinancování projektů placených z fondů EU.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)
Zdroj: ČT24

„Já budu tím, kdo musí udělat vše pro omezení na minimum, ale chci taky slyšet od ministra financí: 'Ano pokud ty peníze nebudou, tak jsem připraven v roce 2015 vrátit 36 miliard', to jsem neslyšel,“ řekl Dobeš. Naznačil, že VV jsou ochotny ve sporu o peníze pro dopravu nakonec ustoupit, chtějí ale, aby se Kalousek a celá vláda přihlásili k odpovědnosti za problémy, které omezený rozpočet na dopravu vyvolá.

Vláda jednání o rozpočtu minulý týden přerušila, nyní se už ale dostává pod časový tlak. Pokud by totiž ve středu o rozpočtu nerozhodla, musela by se sejít v nestandardním termínu nejpozději do začátku příštího týdne. Ve středu 28. září je státní svátek a do konce měsíce musí vláda k rozpočtu přijmout stanovisko a odevzdat ho do sněmovny.

Vydáno pod