Vláda: Schodek nepřekročí 105 miliard, doprava dostala 4 miliardy k dobru

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase dnes jednomyslně schválil návrh státního rozpočtu na příští rok. Stát bude podle návrhu hospodařit se schodkem 105 miliard korun, do Státního fondu dopravní infrastruktury byly přesunuty čtyři miliardy z dluhové služby a rezervy na dofinancování. Peníze navíc pro dopravní fond požadovaly Věci veřejné, jejichž ministr Pavel Dobeš resort vede, chtěly 8,8 miliardy. Strana hrozila tím, že jinak pro rozpočet hlasovat nebude.

Přesunutí 4 miliard korun do dopravní infrastruktury je podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v rámci vnitřní struktury rozpočtu únosné. „Vzhledem k neustále stoupající důvěře České republiky na finančních trzích je skutečně možné o dvě miliardy zkrátit náklady na obsluhu státního dluhu. A pokud se vláda rozhodla, že bude veškerou rezervu na dofinancování směřovat do Státního fondu dopravní infrastruktury, je to samozřejmě v pořádku a je to právo vlády,“ prohlásil Kalousek.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) snahu vlády najít dodatečné finance pro jeho resort ocenil, i když konečná suma je o více než polovinu nižší než jeho původní požadavky. „Myslím si, že v tuto chvíli to bylo asi maximum toho, co bylo možné vyjednat. Samozřejmě to taky znamená, že je třeba na úrovni ministerstva dopravy hledat úspory,“ zdůraznil.

Vláda počítá s nižším růstem, dávat do rozpočtu spekulace ale nechce

Spory nebyly jen uvnitř kabinetu. Vládě se o podobě rozpočtu při jednáních v minulých týdnech nepodařilo přesvědčit odbory, zaměstnavatele ani opozici. Často zaznívá výtka, že růst hrubého domácího produktu odhadovaný na loňský rok je nadsazený a peníze budou na příjmové straně stejně chybět. „Může dojít k výpadku daňových příjmů a k novému kolu plošných škrtů, které bude muset vláda realizovat během příštího roku,“ varoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nutnost změny prognózy dnes připustil i premiér Petr Nečas (ODS). Odhad růstu by měl klesnout ze současných 2,5 procenta, se kterými se počítá i v návrhu státního rozpočtu, na 1,5 procenta. Příjmy státu podle premiéra v důsledku toho klesnou zhruba o 12 miliard.

Petr Nečas, premiér

„Protože dneska už asi všichni tušíme, že příští rok nebude 2,5procentní hospodářský růst. My zřejmě s vysokou pravděpodobností budeme muset revidovat růst na příští rok o jeden procentní bod dolů. To máte v příjmech 12 miliard korun příští rok dolů.“

I když vláda s nižším hospodářským růstem počítá, do návrhu rozpočtu ho zatím zakalkulovat nehodlá. „Zatím jsme se rozhodli nepředkládat jiná čísla, než jsou ta poslední aktuální, už jenom proto, že ta definitivně aktuální ještě dlouho nebudou. Jak to bude doopravdy, v tuto chvíli ještě nikdo neví,“ upozornil Kalousek.

Vláda už nemohla se schvalováním rozpočtu otálet

Kabinet už o rozpočtu jednal i na předchozích zasedáních, nyní se už ale dostával pod časový tlak. Pokud by totiž dnes vláda o rozpočtu nerozhodla, musela by se sejít v nestandardním termínu nejpozději do začátku příštího týdne. Ve středu 28. září je státní svátek a do konce měsíce musí vláda k rozpočtu přijmout stanovisko a odevzdat ho do sněmovny.

„Než se dostat do rozpočtového provizoria, tak si myslím, že je lepší mít tento schválený rozpočet. Samozřejmě budou muset připravit nějaké krizové scénáře. Obvykle to bývá tak, že se hledají určité plošné úspory nebo se schválí zvýšení dluhu,“ podtrhl František Pavelka, vedoucí katedry finančních obchodů Bankovního institutu.

Návrh rozpočtu na příští rok připravený ministerstvem financí počítá s příjmy 1084 miliard a výdaji 1189 miliard korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. Plánovaný schodek 105 miliard korun je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok, a respektuje tak závazek vlády snižovat deficity. V poměru k hrubému domácímu produktu klesne schodek na 3,5 procenta. Návrh dále předpokládá, že schodek rozpočtu se v roce 2013 meziročně prohloubí o pět miliard na 110 miliard korun. V roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun.

Vydáno pod