České pekárny doplácejí na mražené polotovary

Praha - Osm z deseti tuzemských pekáren je i přes nedávné zvýšení cen pečiva ztrátových. Vyplývá to z průzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů uskutečněného v rámci setkání, jehož se zúčastnilo přes 200 manažerů českých pekáren. Ty podle svazu ničí především růst většiny vstupních nákladů a dovoz mražených polotovarů dopékaných v obchodních řetězcích, které vytlačují z nabídky obchodů čerstvé produkty místních pekařů. Firmy v důsledku toho nejsou schopny investovat do svého rozvoje ani zvyšovat mzdy svých zaměstnanců.

Pekárnám se v uplynulých měsících podařilo v tvrdých jednáních s obchodníky dojednat zvýšení cen svých výrobků, což následně pocítil i konečný zákazník. „Úprava odbytových cen pekařských výrobků v letošním květnu byla vyústěním řady nepříznivých faktorů působících v oboru od začátku krize,“ uvedl předseda svazu Jaromír Dřízal. „Pekařům se sice podařilo trochu 'nadýchnout', ale kritická situace v celém oboru přetrvává. To je neoddiskutovatelný fakt,“ dodal.

Chybí kvalitní obilí 

Pekaři i mlynáři již dříve upozornili, že přes letošní nadprůměrnou celkovou sklizeň obilí mají obavy z nedostatku obilí v nejvyšší potravinářské kvalitě. „Co do množství lze konstatovat, že sklizeň pšenice je značně přebytková, ale zcela určitě se projevují velké kvalitativní rozdíly, které nejsme v tuto chvíli schopni relevantně vyhodnotit. Problémy jsou s kvalitou bílkovin i škrobu,“ řekl Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů ČR.

Lán obilí
Zdroj: ČT24

Deštivý srpen způsobil takzvané porůstání obilí, jehož důsledkem je zhoršení jeho uživatelských vlastností. Mouka vyrobená z takového obilí se musí technologicky upravovat. Pekaři tak prý budou nuceni vynaložit další výrobní náklady k zajištění kvality svých výrobků. Nedostatek žita by pak mohl vést k dalšímu růstu cen žitné mouky, která je nezbytná například pro výrobu tradičního žitno-pšeničného chleba. Zatímco cena pšeničné mouky bude stagnovat, žitná mouka patrně podraží. 

Pekaři poukazují na výrazný nárůst cen potravinářských surovin. Mouka byla letos v srpnu meziročně dražší o 83 procent, olej o 71 procent, mák o 78 procent, máslo bezmála o pětinu. Takřka o desetinu zdražila motorová nafta, dražší než před rokem jsou také obalové materiály. „Za současné situace je pro pekaře největší výzvou odolat při cenových vyjednáváních a zajistit tak pro spotřebitele odpovídající kvalitu pekařských výrobků,“ uvedl Dřízal.

Vydáno pod