Koruna prudce oslabila, podívala se nad 25 korun za euro

Praha – Česká koruna během dopoledne prudce oslabovala a poprvé od začátku roku se podívala až nad hranici 25 korun za euro. Nejslabší byla okolo třinácté hodiny, kdy se dostala až na 25,015 koruny za euro. I když se v pozdějších hodinách podařilo české měně většinu ztrát umazat, ekonomové varují před možnou změnou jejího trendu.

S korunou to jde od deseti k pěti. Ještě nedávno ji někteří ekonomové řadili po bok nejbezpečnějších měn, jakými jsou například švýcarský frank nebo norská koruna. Ještě na začátku září atakovala hranici 24 korun za euro. Nyní je kurz o korunu horší, během tří týdnů tak měna oslabila o více než 4 procenta.

Podobně jako koruna dnes ztrácel také polský zlotý nebo maďarský forint. Forint si po poledni připisoval ztráty přes dvě procenta, zlotý pak oslabil o 1,6 procenta. Podobně jako koruna i tyto měny nicméně v odpoledním obchodování ztráty umazávaly.

Nad 25 se koruna brzy podívá znovu

„Koruna již započala nový trend. Tentokrát ale půjde o oslabující trend. V dalších týdnech se dostane ještě výš nad 25 korun za euro. Začal se tak plnit scénář, který jsme označili za 'scénář pro případ příchodu recese',“ varovala ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Středoevropské měny doplácejí na dluhy na jihu

A co za prudkým oslabením koruny stojí? Stav české ekonomiky za něj podle ekonomů nemůže. Korunu táhnou ke dnu evropské dluhy, trhy už začínají počítat s nástupem recese v Evropě. „Hlavním důvodem současného oslabení je situace ve světě, kdy je veliká nejistota ohledně řešení evropské dluhové krize,“ poznamenal portfoliomanažer společnosti Atwel Richard Koza.

Pohyb nad psychologickou 25korunovou hranici ale může souviset i se zítřejším zasedáním České národní banky. Ta přitom může kurz koruny potopit ještě více. Zatímco před několika měsíci centrální banka slibovala ke konci roku navýšení hlavní úrokové sazby, nyní ekonomové tvrdí, že bude naopak uvažovat o jejím snížení.

Změna trendu? Koruna oslabila (zdroj: ČT24)

„V současné situaci lze očekávat spíš stagnaci nebo právě uvolnění měnové politiky, což rozhodně nepřispívá k posilování směnného kurzu, naopak spíše k jeho oslabování,“ upozornil Koza. „Takový názorový obrat o 180 stupňů dokáže s kurzem koruny zahýbat – a ačkoliv to není hlavním důvodem jejího oslabení, je to jednou malou kapičkou navrch přetékajícího poháru,“ dodala Šichtařová.

Koruna nebude oslabovat navěky

I když v nejbližší době nejspíš čeká korunu oslabování, ekonomové zůstávají optimističtí a tvrdí, že ztráty nejsou pomalého rázu. I kdyby přišla recese, pod 25 korun za euro se v budoucnu vrátí. Podle Šichtařové by mohla nejprve oslabit až na 25,50 CZK/EUR, za rok už by se ale její kurz mohl vrátit pod příjemnější hranici 25 korun za euro.