Fed podpoří ekonomiku nákupem dluhopisů za 400 miliard dolarů

Washington - Americká centrální banka podpoří ekonomiku nákupem dluhopisů s delší splatností. Do konce června 2012 koupí dluhopisy až za 400 miliard dolarů (asi 7,3 bilionu korun), a to z výnosů z prodeje papírů s kratší splatností. Cílem je snížit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky, čímž chce Fed podpořit firemní investice a usnadnit lidem refinancování hypoték.

„Výbor má v úmyslu nakoupit do konce června 2012 dluhopisy ministerstva financí v objemu 400 miliard dolarů se splatností od šesti do 30 let, a zároveň prodat státní dluhopisy v ekvivalentním objemu se splatností tři roky a méně,“ uvedl Federální výbor pro operace na otevřeném trhu, který v rámci Fedu o měnové politice rozhoduje.

Předseda Fedu Ben Bernanke vysvětlil potřebu nekonvenčních monetárních nástrojů tím, že se Spojeným státům stále nedaří snižovat nezaměstnanost a vláda dokonce musela snížit odhad růstu ekonomiky. „V hospodářském výhledu jsou značná rizika poklesu včetně napětí na světových finančních trzích,“ uvedl Fed ve své zprávě.

Rozhodnutí Fedu napumpovat do ekonomiky další peníze, trhy příliš nepřekvapilo. Přesto se zpráva na trzích projevila. Výnosy z desetiletých dluhopisů na zprávu Fedu zareagovaly poklesem. Klesly i ceny ropy. Brent zlevnil o 79 centů na 109,75 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy po oznámení nových stimulů propadla o dolar na 85,52 dolaru za barel.

Robert Wescott, ekonom a poradce bývalého prezidenta Billa Clintona

„Američané jsou nervózní. Já osobně si ale myslím, že je ten pesimismus přehnaný. Ekonomická data sice nejsou moc dobrá, ale špatná nálada na trzích neodpovídá realitě.“

Fed zatím nijak nerevidoval svůj slib držet signální úrokovou sazbu blízko nule nejméně do poloviny roku 2013 kvůli tomu, že nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává vysoká a inflační tlaky se zdají být utlumené. Klíčová úroková sazba zůstává na historickém minimu 0,25 procenta už od prosince 2008.

Fed ve své zprávě zároveň uvedl, že zvažoval řadu dalších opatření na posílení hospodářského růstu. Žádné konkrétní kroky však nakonec neoznámil. Poslední kolo kvantitativního uvolňování umožnilo investorům půjčovat si levně dolary, což povzbudilo příliv investic do ropy a dalších komodit.

Robert Wescott o stavu americké ekonomiky (zdroj: ČT24)