Fed zklamal trhy, poslal je do červených čísel

New York – Americké akcie zažily ve středu nejhorší propad za poslední měsíc. Důvodem bylo prohlášení centrální banky USA (Fed), podle kterého ekonomice hrozí výrazná rizika zpomalení. Prudce klesly hlavně dopravní společnosti, banky a pojišťovny. Nervozita se přenesla i na asijské trhy. Hongkongský index propadl o více než pět procent. Propad hlásí i evropské akciové indexy, včetně toho pražského.

Prodej na amerických trzích výrazně zrychlil v poslední hodině obchodování. Podle obchodníků k tomu přispělo to, že investoři se stahovali z některých pozic, které uzavřeli při oživení v minulém týdnu, a spekulativní obchody reagující na zprávu Fedu. Index Dow Jones nakonec uzavřel slabší o 2,5 procenta na 11 124,84 bodu, širší index Standard & Poor's 500 propadl téměř o 3 procenta na 1166,76 bodu.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů klesl o 4,6 procenta na 876,01 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za více než dva roky. Od začátku týdne index přišel o 6,6 procenta a od začátku měsíce o 9,4 procenta.  

Analytik Patrick Moonen ze společnosti ING Investment Management:

„Obavy ohledně světového (hospodářského) růstu jsou dnes ještě významnější než dluhová krize. A není to tím, že by riziko dluhové krize polevilo. Je to tím, že obavy ohledně světového růstu znatelně stouply.“

Špatná nálada panovala i na trzích střední Evropy. Pražská burza se dnes přidala k pesimismu na finančních trzích a prohloubila své více než dvouleté minimum. Závěrečný hlavní index PX klesl o 3,55 procenta na 895,9 bodu, a odevzdal tak svůj veškerý předchozí zisk. Více než dvanáct procent ztratily akcie mediální společnosti CME, výrazné ztráty měly také akcie Erste Group Bank, těžařské firmy NWR a developerské společnosti Orco.

Ben Bernanke
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Na trzích přetrvává nejistota z posledních týdnů, Fed přilil olej do ohně. „Kromě politické nejistoty tady máme citelné makroekonomické zpomalení, což na trhy vyvíjí obrovský tlak,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti Generali Investments Klaus Wiener. „Čína byla jedním z regionů, kde byl růst pořád dost silný. Pokud se tam teď objeví nějaký problém, nebude to pro globální akciové trhy nic dobrého,“ dodal.

Investoři nevěří plánům Fedu

Trhy zklamaly především včerejší zprávy z Fedu. Ten na závěr svého dvoudenního zasedání podle očekávání oznámil, že bude nakupovat dluhopisy s delší dobou splatnosti výměnou za krátkodobé dluhopisy. Cílem tohoto kroku je další snížení nákladů na úvěry. Investoři se však obávají, že nejnovější plán bude mít jen malý dopad na stagnující ekonomiku.

„Nemyslím, že to bude mít nějaký smysluplný dopad na ekonomiku,“ prohlásil hlavní ekonom Economic Outlook Group Bernard Baumohl. Paul Ashworth z Capital Economics zase míní, že Fed zvolil špatný nástroj měnové politiky. „Náklady na úvěry jednoduše teď nejsou problém,“ uvedl. „Podniky nemají chuť investovat a polovina lidí s hypotékou nemá dům o dostatečné hodnotě, aby mohla refinancovat na nižší sazby,“ dodal.

Šéf Fedu Ben Bernanke novou podporu ekonomiky prosadil přes odpor tří z deseti členů výboru pro operace na volném trhu, který o těchto otázkách rozhoduje. Tento fakt může podle některých pozorovatelů naznačovat, že Bernanke se chmurných vyhlídek ekonomiky
zalekl. Fed má už totiž za sebou dvě vlny takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, zkráceně QE, v jehož rámci pumpuje do ekonomiky peníze. Ani v jednom případě ale tato opatření ekonomice nepomohla. Pokud v něčem byla přínosná, pak jen v tom, že pomohla snížit úroky. Nezaměstnanost se ale nepohnula, stále se drží nad devíti procenty.

Fed s novým plánem na povzbuzení ekonomiky u investorů narazil (zdroj: ČT24)